Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Investeringsopgave køb eller lease

07. august 2014 af Usser (Slettet) - Niveau: A-niveau

Her kan i se hele opgaven:

Lad os antage, at du kan købe en Fiat 600 for kr. 120.000 med en udbetaling i dag på kr. 30.000 og

6 ydelser af  kr. 15.000, som betales ved slutningen af årene. Første ydelse betales et år efter købet, og de efterfølgende ydelser betales ved slutningen af de følgende år. Det antages, at bilen efter 6 år kan sælges for kr. 20.000. Du bliver også tilbudt at lease bilen for en månedlig efterbetalt leasingydelse på kr. 1500 om måneden med en leasingkontrakt på 6 år (72 måneder). 

- Hvis det antages, at kalkulationsrenten er 4 % p.a. kan det så betale sig at købe eller lease bilen?
- Hvis det antages, at kalkulationsrenten er 12 %, kan det så betale sig at lease eller købe bilen.
- Ved hvilken rente vil du være indifferent mellem køb og leasing?

Løsning:

a) 4%: køb: 92.818   4%:Lease: 96.076

b) 12%:Køb: 81.521  12%:Lease: 77.992

c) 7,46%:køb: 87.568  7,46%:Lease: 87,568

Hvordan kommer man frem til de resultater i facitlisten?

Håber i kan hjælpe mig nærmere med at forstå det:)

På forhånd tak!


Svar #1
07. august 2014 af Usser (Slettet)

Er der en formel man kan bruge?

a)  Er det så 120.000+15.000/(1+0,04)^6    eller     90.000+15.000(1+0,04)^6  når  man køber den? eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Tallene i Lease-rubrikken er den hovedstol GLease , der i et annuitetslån på n = 72 måneder ville give en månedlig ydelse på y = 1500 kr , med den månedlige rentesats

        rm = (1+p)1/12 - 1 ,

hvor p er kalkulationsrenten, dvs.

        G_{Lease}=\frac{y\cdot \left ( 1-(1+r_{m})^{-n} \right )}{r_{m}}


Skriv et svar til: Investeringsopgave køb eller lease

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.