Fysik

Hvilken kobling?

14. august 2014 af MusicLikesPanda (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg sidder med en opgave fra min gamle årsprøve som hedder:

"I hvilken af nedenstående koblinger er resistansen mellem punkterne X og Y lig 10 ohm?"

Koblingerne er vedhæftet som et billede.

Er der nogen derude der kan forklare mig hvordan jeg finder den rigtige kobling?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at i en seriekobling er resistanserne additive, mens i en parallelkobling er de reciprokke resistanser  additive. Beregn erstatningsresistanser for delkoblinger i parallel eller serie.

Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1502174


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Koblingerne er lette at hovedregne på, fordi parallelforbindelserne har en erstatningsmodstand på enten

5Ω || 5Ω = 5/2 Ω = 2,5Ω  eller  10Ω || 10Ω = 10/2 Ω = 5Ω    ( "||" betyder parallel med )

Til disse erstatningsmodstande skal du addere en evt. seriemodstand. Så man scanner lige disse koblinger igennem, og finder de samlede erstatningsmodstande til:

A:  5Ω       B:  7,5Ω    osv.

På den måde finder du den rigtige kobling på omkring 10 sek.    :)


Svar #3
17. august 2014 af MusicLikesPanda (Slettet)

Fantastisk! Tak for de gode svar :)


Skriv et svar til: Hvilken kobling?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.