Kemi

Grundstoffer, isotoper og kernepartikler.

18. august 2014 af crisronaldo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder fast i en afleverings opgave, håber i kan hjælpe. 

3H - 37CI - 238U - 58Ni - 31P

Opgaven hedder: 

Navngiv grundstofferne. Angiv for hver af de nævnte isotoper antal og navn på kernepartiklerne. 

Ved ikke hvordan det skal gøres, nogen der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2014 af mathon

Benyt notationen

                                       _{Z}^{A}\textrm{X}_{N=A-Z}

hvor
         Z er antal protoner (atomnummer)
         A er antal kernepartikler (atommassen)
         N er antal neutroner (A-Z)
         X er grundstoffet


Svar #2
18. august 2014 af crisronaldo (Slettet)

Ja, og hvordan kommer jeg frem til resultatet? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2014 af mathon

eks
                          \small _{}^{3}\textrm{H}\, \, =\, \, _{1}^{3}\textrm{H}_{2}                      \small \small hydrogen-isotop

                          \small \small \small _{}^{37}\textrm{Cl}\, \, =\, \, _{17}^{37}\textrm{Cl}_{20}             \small \small chlor-isotop

    


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du kan sikkert finde navnene i din bog, men her er de:

H: Hydrogen eller brint

Cl: Klor

U: Uran

Ni: Nikkel

P: Fosfor (staves på nogle sprog med Ph)

Find det periodiske system, f. eks. på: http://da.wikipedia.org/wiki/Periodisk_system

Her kan du finde atomnumrene. Atomnummeret er antallet af protroner.  Tallet til venstre for bogstavet angiver det samlede antal kernepartikler, så når du har trukket atomnummeret fra, har du antallet af neutroner. Specielt for Brint: 2H kaldes også deuterium og 3H tritium.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2014 af mathon

                        \small \small \small \small _{}^{238}\textrm{U}\, \, =\, \,\, _{\, \, 92}^{238}\textrm{U}_{146}             \small uran-isotop


Skriv et svar til: Grundstoffer, isotoper og kernepartikler.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.