Matematik

Skæringspunktet mellem to rette linjer på parameterform

19. august 2014 af Lineakat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ja overskriften siger det hele - hvordan finder man skæringen mellem to rette linjer når de er på parameter form? Jeg har formlen for to rette linjer på y=ax+b formen, men hvad når de er på parameter form?

Opgaven hedder: beregn koordinaterne til skæringspunktet mellem m og n
m: 
x=3t
y=-1-0,5t

n:
x=7-t
y=-70-6t

Er der en formel for enten at løse mit problem eller en formel til at lave dem om til y=ax+b form? 

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2014 af peter lind

Du skal have forskellige parameternavne for de 2 linjer. Kald for eks. parameteren for s I linjen m. Det giver

x=3s

y=1-½s

Derefter sætter du de to udtryk for x lig hinanden og de to udtryk for y lig hinanden. Det giver to ligninger med de to ubekendte s og t. Løs disse ligninger og sæt løsningen af en af dem ind i den tilsvarende parameterfremstilling


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Det er let nok at lave linierne parameterfremstillinger om til ligninger af formen y = ax + b.

m: y = -1 - 0,5·t = -1 -0,5·x/3 = -1 - (1/6)·x

n: y = -70 - 6·t = -70 - 6·(7-x) = -112 + 6x .

For skæringspunktet skal der gælde

        y = -1 - (1/6)·x = -112 + 6x .

Skæringspunktets x-koordinat findes ved at løse ligningen i x .


Skriv et svar til: Skæringspunktet mellem to rette linjer på parameterform

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.