Matematik

Hjælp til matematik! Formel og andengradsligning

19. august 2014 af yololol (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har to opgaver i min aflevering jeg ikke kan finde ud af. Her kommer de:

1.

Formlen
y=2,7*0,96^x 


beskriver, hvordan prisen på rækkehuse i et bestemt kvarter har udviklet sig efter 2008. Her 
betegner y prisen i mio. kr. på et rækkehus og x antallet af år efter 2008. 
a) Hvilken type vækst er der tale om? 
Hvad fortæller tallene 2,7 og 0,96 om udviklingen?

2.

Der er givet andengradsligningen x^2*2x-8=0
 
a) Beregn diskriminanten. 
Løs ligningen.

Jeg har brug for at vide hvordan man løser dem, da jeg ikke fatter en brik.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

1. Eksponentiel vækst (eller eksponentielt henfald).

2. Skriv først ligningen korrekt. Benyt diskriminanten d = b2 - 4ac . Benyt så rodformlen. Slå op i bogen.
Løsningsformlen for 2.-gradsligninger fik du i din tidligere tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1464619


Svar #2
19. august 2014 af yololol (Slettet)

#1

1. Eksponentiel vækst (eller eksponentielt henfald).

2. Skriv først ligningen korrekt. Benyt diskriminanten d = b2 - 4ac . Benyt så rodformlen. Slå op i bogen.
Løsningsformlen for 2.-gradsligninger fik du i din tidligere tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1464619

2. Jeg kan bare ikke finde abc i den ligning? Kan du hjælpe med det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som nævnt i #1: Start med at skrive ligningen korrekt. Måske mener du

        x2 +(?) 2x - 8 = 0     ?

      ax2   +  bx  + c = 0 .

Aflæs så værdierne af a, b og c . Foran x2 i ligningen står der en usynlig faktor 1.


Svar #4
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Ja det var det jeg mente.

Så a=2 b=2 c=-8?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, a er jo ikke lig med 2. Læs den sidste bemærkning i #3.

        x2 = 1·x2 .


Svar #6
19. august 2014 af yololol (Slettet)

a=1 b=2 c=-8?

d=2^2-4*1*-8=36?


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, netop.


Svar #8
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Mange tak. Kan du hjælpe med løsningen af ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Prøv nu selv at indsætte i rodformlen, nu hvor du har beregnet diskriminanten.


Svar #10
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Kan det passe at det giver -4?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du kan jo selv gøre prøve ved at indsætte din løsning i den oprindelige ligning. Bemærk, at diskriminanten d er positiv, så ligningen har to forskellige rødder.


Svar #12
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Ok har forstået det nu! :-)

Forstår du opgave 1. Hvad fortæller tallene 2,7 og 0,96 om udviklingen?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. august 2014 af mathon

                \small x=\frac{-b\pm \sqrt{d}}{2a}=\frac{-2\pm \sqrt{36}}{2\cdot 1}


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Start med at læse om eksponentialfunktioner. I en eksponentialfunktion af formen

        f(x) = b·ax

kaldes konstanten b for startværdien, da f(0) = b, og konstanten a kaldes fremskrivningsfaktoren, da

        f(x+1) = a·f(x) .


Svar #15
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Så 0,96*(2,7*0,962)?


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Hvad skal det betyde?


Svar #17
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Haha prøvede bare at sætte dem ind i formlen du har skrevet


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jeg forklarede betydningen af fremskrivningsfaktoren. Du skal så oversætte betyudningen af de to konstanter til den konkrete opgave.


Svar #19
19. august 2014 af yololol (Slettet)

Forstår det ikke helt.. Det er okay spørger min lærer om hjælp i morgen! Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Hjælp til matematik! Formel og andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.