Fysik

Strækning af elevator.

22. august 2014 af Martinfms (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg ligger og slogser med et spørgsmål.

En elevator starter med en konstant acceleration på 1,25 m/s, indtil den når en hastighed på 2,5 m/s. denne hastighed holdes konstant i 10 s, hvor efter elevatoren bringers til standsning med en acceleration på - 1,47 m/s^2 

1, hvor langt har den kørt?

2, hvor langt tid ?

hvad formeler skal jeg bruge ??

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2014 af hesch (Slettet)

#0: Prøv at tegne hastighedsgrafen  ( v(t) ), i et ( t, v(t) ) koordinatsystem.

Den tilbagelagte strækning er arealet under denne, der kan opdeles i to trekanter og et rektangel.

Beregn det samlede areal af disse.

Start-  og sluthældning på grafen, er de respektive accelerationer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2014 af Eksperimentalfysikeren

Find accelerationstiden ud fra v = a*t, hvor du kender accelerationen og sluthastigheden. Find derefter strækningen ud fra s = ½ a*t2.

For den næste del af strækningen har du s = v*t, da elevatoren kører med konstant hastighed.

Opbremsningen beregnes ligesom accelerationen, bortset fra, at accelerationen nu er -1,47 m/s2 (regn numerisk, det er det letteste.)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2014 af mathon

strækning under acceleration:

                                                     \small \small \small \Delta s_1=\frac{v^2-v{_{0}}^{2}}{2a_1}                                    hvor vo formentlig er 0,
                                                                                                                   da intet andet er nævnt

strækning under konstant hastighed:

                                                      \small \small \Delta s_2=v\cdot t

strækning under deceleration:

                                                     \small \small \small \Delta s_3=\frac{0^2-v{_{}}^{2}}{-2\left |a_2 \right |}  

totalstrækning:
                                                      \small \Delta s=\Delta s_1+\Delta s_2+\Delta s_3


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2014 af Eksperimentalfysikeren

Ved opbremsning kan man benytte v = 0m/s, v0 = 2,5m/s og a = -1,47 m/s2 i det første af udtrykkene i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2014 af mathon

                                                   \small t=t_1+t_2+t_3

                                                   \small \small t=\frac{v}{a_1}+\left (10\; s \right )+\frac{-v}{-\left | a_2 \right |}


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2014 af mathon

"værktøj" ved konstant acceleration:

                                     \small \small 2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-v{_{0}}^{2}
                            
                                     \small \small v=a\cdot t+v_o


Svar #7
22. august 2014 af Martinfms (Slettet)

jeg takker for alle de gode svar


Skriv et svar til: Strækning af elevator.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.