Fysik

legeme fald.

22. august 2014 af Martinfms (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg sidder med en fysik opgave jeg ikke helt kan dreje i hovdet og håber på hjælp.

et legeme falder i et frit fald fra en vis højde over jordoverfladen. da legemet rammer jorden, har det været 0,5 s om at tilbagelægge de sidste 13,75m.

1, hvor langt tid har faldet varet?

2,med hvilken hastighed rammer det jorden ?

hvilke formler skal jeg bruge og hvordan skal jeg dreje den ?

kan ikke lige se mig ud af den

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2014 af SuneChr

Lad den samlede faldvej hedde h2 og lad  0 < h1 < h2
Da har man
h2 - h1 = 13,75 svarende til 0,5 sek
Vi har derfor
h1 = 1/2·g·t12  hvor t1 er faldtiden svarende til h1
og
h2 = 1/2·g·t22  hvor t2 er faldtiden svarende til h2
Da har vi så to ligninger med to ubekendte:
 (I)  h2 - h1 = 1/2·g·(t22 - t12)  = 13,75
(II)                              t2 - t1 = 0,5

Legemet rammer da jorden med en hastighed på  v2 = g·t2


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2014 af mathon


                \small \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot \left ( t_2+t_1 \right )\cdot \left ( t_2-t_1 \right )=13,75

                \small \small \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot \left ( t_2+t_1 \right )\cdot 0,5=13,75

                \small \small g\cdot \left ( t_2+t_1 \right )=55

.

                \small \small t_2+t_1 =\frac{55}{g}
                \small \small t_2-t_1 =0,5            som ved addition giver

                \small \small 2t_2=\frac{55+0,5g}{g}

                \small \small t_2=\frac{55+0,5g}{2g}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2014 af SuneChr

Vink til løsning af ligningerne i # 1:
Isolér t1 i (II) og indsæt i (I) hvor der står t1
Da vil man opdage, at t22 går ud med hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2014 af SuneChr

# 2
Gi' nu trådstarter en regulær chance for at arbejde selv.


Svar #5
24. august 2014 af Martinfms (Slettet)

mange tak for alle svarene, jeg var virkelig på bare grund med det, forstå ikke helt stadig hvordan det hænger sammen men vil kig grundig på det


Skriv et svar til: legeme fald.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.