Matematik

hjælp til udregning af opsparingsformel, matematik b1 hhx-niveau

23. august 2014 af DorteGundersen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber der er et klog hoved der har mulighed for at hjælpe mig med nedenstående, da jeg er gået fuldstændigt fast.

Opgaven lyder således :

I perioden 1/1 1994 til 1/1 1998 (begge incl.) indsættes hvert kvartal 4000 kr. på en opsparingskonto. I perioden fra 1/4 1998 til 1/10 2000 (begge incl.) indsættes hvert kvartal 5500 kr. I hele perioden er renten 1,5% pr. kvartal. Hvor meget er der opsparet efter sidste indbetaling .

Det jeg er kommet frem til er følgende :

ydelse:4000

n : 17 terminger (4år + 1 kvartal = 17 kvartaler)

r: 1,5% = 0,015

4000 x (1,01517) - 1 /0,015 = 76.805,42

nu får jeg så et problem, da ydelsen ændres til 5500 kr. og jeg skal have de 76.805,42 med videre, er der nogen der kan hjælpe mig herfra ?

På forhånd tusinde tak for indput....

        


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2014 af peter lind

Hvor får du det ene kvartal fra?

Brug kapitalformlen til at regne de fremkomne beløb frem til oktober 2000

Brug annuitetsformlen igen på perioden, hvor der indsættes 5500 kr.

Adder de to resultater


Svar #2
23. august 2014 af DorteGundersen (Slettet)

tak... prøver at se om jeg kan finde ud af det fra dit svar, det sidste kvartal kommer ved, at der står at sidste gang der indbetales er 1/1-1998, er det forkert talt ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2014 af peter lind

Annuitetsformlen giver beløbet lige efter at det sidste er indbetalt, så du skal fjeren det ene kvartal


Svar #4
23. august 2014 af DorteGundersen (Slettet)

tusinde tak men har du mulighed for at fortsætte stykket for mig til slutfacit, så jeg kan se hvad det er du helt mener, føler mig stadig lidt lost, beklager ...:-(


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. august 2014 af SuneChr

17 indbetalinger á 4000 kr skal føres 11 kvartaler frem til den 1/10 2000
+ 11 indbetalinger á 5500 gøres op også den 1/10 2000
Alt i alt er det opsparede blevet til

4000\cdot \frac{1,015^{17}-1}{0,015}\cdot 1,015^{11}\: +\: 5500\cdot \frac{1,015^{11}-1}{0,015} 


Svar #6
23. august 2014 af DorteGundersen (Slettet)

hej suneChr

tusinde tak, når du skriver stykket sådan kan jeg lige pludselig godt forstå det:-), dejligt med så hurtigt hjælp :-)


Skriv et svar til: hjælp til udregning af opsparingsformel, matematik b1 hhx-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.