Kemi

bjerrumdiagram (haster ikke)

24. august 2014 af paaske1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle som vil hjælpe med denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2014 af mathon

   Du har
                                       \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-y_s}{y_s} \right )
som for
     \small \small y_s=\frac{1}{2}   giver

                                       \small \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}} \right )=pK_s+\log\left ( \frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}} \right )=pK_s

pKs er den til  \small \small y_s=\frac{1}{2} koordinerede pH-værdi.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. august 2014 af mathon

b)

     butansyre er en svag syre (pKs = 4,8)

         hvoraf
                         \small pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 4,8-\log(c_s) \right )


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2014 af mathon

c)

            

                      \small pH=4,8+\log\left ( \frac{c(RCOOH)}{c(RCOO^-)} \right )=4,8+\log\left ( \frac{0,01}{0,01}\right ) =4,8


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2014 af mathon

d)

              da
                         \small RCOOH_{\, \, (aq)}\; \; +\; \; OH^-_{\, \,\, \, \, (aq)}\; \; \rightarrow \; \; RCOO^-_{\, \, \, \, \, \, (aq)}\; \; +\; \; H_2O_{\, \, (l)}              

              er stofmængdeforholdet
                                                          OH- : RCOO- = 1 : 1

              hvoraf
                           n(OH- ) = n(RCOO- ) = (1-ys)·ns = (1-ys)·(0,100 L)·(0,0100 mol/L) = (1-ys)·(0,00100 mol)
    og
                           \small \small y_s=\frac{1}{1+10^{pH-pK_s}}=\frac{1}{1+10^{5,0-4,8}}=0,386863

    dvs
      n(OH- ) = (1 - ys)·(0,00100 mol) = (1 - 0,386863)·(0,00100 mol) = 0,613137·(0,00100 mol) = 0,000613 mol
                         
    så
                           \small \small V(NaOH)=\frac{n}{c}=\frac{0,000613\; mol}{0,0100\; \frac{mol}{L}}=0,061314\; L=61,314\; mL


Skriv et svar til: bjerrumdiagram (haster ikke)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.