Matematik

hjææælp

27. august 2014 af louisehanseen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

håber der er nogen som gider skrive regnstykket op for mig, for har emget svært ved det, jeg skal til prøve imo. tidligt:

Opgave 1:

I et koordinatsystem i planen er to vektorer aà og bà bestemt ved a --> = (3,4+t) og b--> = (2,1-t)

Hvor t er et tal
Bestem den værdi af t, for hvilken a--> og b--> er parallelle.
Bestem de værdier af t, for hvilke a--> og b--> er ortogonale.

Opgave 2:

I et koordinatsystem i planen er to vektorer aà og bà bestemt ved a -->= (t,10) og b--> = (1,t+3)

Hvor t er et tal
Bestem t, så a--> og b--> er parallelle

Bestgem for t= 3 arealet af de parallellogram, som udspændes af a--> og b-->. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du selv gjort for at løse opgaverne?

Opg 1. Vektorerne a og b er parallelle, hvis âb = 0. Opstil ligningen i t og løs den.
Vektorerne a og b er ortogonale, hvis ab = 0 . Opstil ligningen i t og løs den.
 

Opg 2. Samme fremgangsmåde for parallelle vektorer. Arealet af det af vektorerne a og b udspændte parallelogram er

        A = |âb| = |det(a,b)| .

Indsæt t = 3 og beregn arealet.

Prøv næste gang at finde på en mere beskrivende overskrift til din tråd.


Svar #2
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

Men jeg har prøvet mange forskellige gange men det bliver ikke 0 overhovedet


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv at vise, hvad du gør. Det er ikke meningen, at man skal gætte sig frem. Man opstiller en ligning i t baseret på den givne oplysning, hvorefter man løser ligningen.


Svar #4
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg har fundet ud af den med de parallelle i opgave 1 men ikke i opgave 2 kan slet ikke få det med parallelle frem i opgave 2.

DEt med de ortogonale er jeg kommet til: 3*2+4+t*1-t
6+4t-t
6+3t


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Prøv at bruge parenteser. Man skal opskrive en ligning

Opg 1, ortogonal: ab = 0 , dvs [3 ; 4+t] • [2 ; 1-t] = 0, dvs. 3·2 + (4+t)·(1-t) = 0 .

Opg 2, parallel: âb = 0 , dvs  [t ; 10]^ • [1 ; t+3] = 0


Svar #6
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

men jeg forstår ikke hvordan man kommer videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

I Opg 1 skal du jo så løse ligningen 3·2 + (4+t)·(1-t) = 0  . Gang ud, reducer og løs ligningen.


Svar #8
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

men kan det passe det bliver 6+4t*4t^2


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej. Gang de to toleddede størrelser med hinanden.


Svar #10
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

bliver det 6+4t*3t --> 6+7t?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Du må da have lært i folkeskolen at gange toleddede størrelser med hinanden? Hvert led i den ene størrelse ganges med hvert led i den anden.


Svar #12
27. august 2014 af louisehanseen (Slettet)

jeg forstår ikke hvilket ejg skal gange hvilke af dem du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal udregne det toleddede produkt i udtrykket på venstre side i ligningen

        3·2 + (4+t)·(1-t) = 0 ,

        6 + 4·1 + 4·(-t) + t·1 + t·(-t) = 0 .

Fortsæt nu selv.


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. august 2014 af SuneChr

Du skriver, du skal til prøve i morgen tidlig.
Det er sikkert fornuftigt at få lidt søvn.
Hvad er det helt præcis, du ikke er med på?


Skriv et svar til: hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.