Matematik

brøker i ligninger - hvordan?

30. august 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan skal jeg løse disse ligninger? Skal jeg finde fællesnævner eller gange med nævneren i alle led eller noget helt tredje?

a) x+2/5x-15 + 1/57/15 + 2/3x-9

b) 1 - 2x/6 + x = 28 - 6x/3x - 7

c) og hvordan ophæver man en dobbeltbrøk (se ligningen i vedhæftningen)

jeg håber I vil hjælpe mig

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

a)

(x+2)/(5x-15) + 1/5 = 7/15 + 2/(3x-9)  <=> (vi ganger igennem med (5x-15))

x+2 + (5x-15)/5 = 7(5x-15)/15 + 2(5x-15)/(3x-9)  <=>

x + 2 + (x-3) = 7(x-3)/3 + 2(5x-15)/(3x-9)  <=>

2x - 1 = 7(x-3)/3 + 2*5(x-3)/3(x-3)  <=> 

2x-1 =7(x-3)/3 + 10/3  <=> (vi ganger igennem med 3)

3(2x-1) = 7(x-3) + 10  <=>

6x-3 = 7x-21 + 10  <=>

x = 8


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. august 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

b)

(1-2x)/(6+x) = (28-6x)/(3x-7)  <=> (gang med (6+x) på begge sider)

1-2x = (28-6x)(6+x)/(3x-7)  <=> (gang med (3x-7) på begge sider)

(1-2x)(3x-7) = (28-6x)(6+x)

Kan du klare resten selv?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

c)

1/(1/x - 1/5) + 1/5 = 5  <=> ( vi forlænger 1/x med 5 og forlænger 1/5 med x)

1/(5/5x - x/5x) + 1/5 = 5  <=> (vi sætter på fælles brøkstreg)

1/((5-x)/5x) + 1/5 = 5  <=>

5x/(5-x) + 1/5 = 5  <=>  ( vi ganger igennem med (5-x))

5x + (5-x)/5 = 5(5-x)  <=>

5x + (5-x)/5 = 25 -5x  <=>

10x + (5-x)/5 = 25  <=>

50x + 5-x = 125  <=>

x = 120/49


Svar #4
30. august 2014 af 321bj (Slettet)

b) bliver det så en andengradsligning eller har jeg regnet forkert? 

3x - 7 - 5x2 + 14x = 168 + 28x - 36x - 6x2

i følge opgaven skulle det være en førstegradsligning


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. august 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du har lavet en lille regnefejl. På venstre side skal det være -6x2 i stedet for -5x2. De går så ud med de -6x2 på højre side.


Svar #6
30. august 2014 af 321bj (Slettet)

ok men er det rigtigt det bliver en andengradsligning? (i følge opgaven står der det er ligninger af 1. grad)


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. august 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg tror, det er rigtigt nok. Jeg får det til x=7, og det passer, hvis man sætter det ind ligningen. Når de to led med x2 går ud mod hinanden, bliver andengradsligningen til en førstegradsligning, så jeg tror ikke, du skal tage det så tungt.


Svar #8
30. august 2014 af 321bj (Slettet)

ok mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opg b) kan løses på en lidt anden måde

        \frac{1-2x}{6+x}=\frac{28-6x}{3x-7}

Gang med -1 på hver side og divider med 2 på hver side:

      \frac{2x-1}{2x+12}=\frac{6x-28}{6x-14}

Vi skriver tælleren som nævneren plus en konstant:

        \frac{2x+12-13}{2x+12}=\frac{6x-14-14}{6x-14}

og foretager divisionen

        1-\frac{13}{2x+12}=1-\frac{14}{6x-14}

Vi trækker 1 fra på hver side, ganger med -1, forkorter

        \frac{13}{2x+12}=\frac{7}{3x-7}

og ganger overkors

        13\cdot (3x-7)=7\cdot (2x+12)

eller

        25x = 91 + 84 = 175


Svar #10
31. august 2014 af 321bj (Slettet)

ok tak for hjælpen :)

det gav en bedre forståelse af selve ligningen


Skriv et svar til: brøker i ligninger - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.