Kemi

syre-basekemi

31. august 2014 af Sneharusha (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle, som vil hjælpe mig igang med denne opgave? :)

I a'eren kan man så finde ækvivsærnspunktet ved blot en aflæsning af kurven eller kan man også gøre det vha. af beregninger? 

titrerkurve.png

Vedhæftet fil: titrerkurve.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2014 af mathon

Hvad var spørgsmålet?


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2014 af mathon

OK
                pKs kan aflæses som den til halv titratorvolumen korresponderende pH-værdi.


Svar #3
02. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

a'eren:  I denne del skal man så ikke blot nøjes med at aflæse? Hvis ækvivalenspunktet er der, hvor man har vendetangent, er ækvivalenspunktet ved 22 ml. Er det ikke rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2014 af Heptan

Hvad står der i opgaven? Der står marker ækvivalenspunktet, og giv eksempler på egnede indikatorer ... så du er halvt færdig nu.

Læg mærke til hvad pH er ved ækvivalenspunktet


Svar #5
02. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

Arhh okay så, at jeg skal sige at ækvivalenspunktet er 22 ml ved en pH på 8. 
En god indikator kan vel være thymolblåt (1,65) lakmus, kresolrødt og  thymolblåt (8,9).

indikatorer.png

Vedhæftet fil:indikatorer.png

Svar #6
04. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

Er der nogle, som gerne vil hjælpe mig med d'eren? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. september 2014 af mathon

d)

De 10 mL syre i fuldpipettet indeholder

                          n(syre) = n(NaOH) = (0,02075 L) · (0,0859 mol/L) = 0,001782 mol

dvs med den formelle koncentration

                          c(syre) = n/V = ( 0,001782 mol) / (0,010 L) = 0,1782 M

Ved pH-beregning efter formlen for en svag syre
har du
                   pH = (1/2)·(pKs - log(cs))
                    


Svar #8
05. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

Tak skal du have.


Svar #9
07. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

#2 Kan jeg spørge, hvordan du ved at:        pKs kan aflæses som den til halv titratorvolumen korresponderende pH-værdi.


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. september 2014 af mathon

Når titreringen er påbegyndt men endnu ikke færdig
har du for pufferen, når Vo er titratorvolumenet

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )=pK_s+\log\left ( \frac{V\cdot c_{titrator}}{V_o\cdot c_{titrator}-V\cdot c_{titrator}\right )}

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{V}{V_o-V} \right )

som for
                        V=\tfrac{1}{2 }\cdot V_o
giver

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{\tfrac{1}{2}V_o}{V_o-\tfrac{1}{2}V_o} \right )=pK_s+\log(1)=pK_s

                        


Svar #11
07. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

Vo  er titratorvolumnet. Er V volumnet for titranden?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2014 af mathon

    V er titratorvolumenet således, at      0 < V < Vo
 


Svar #13
08. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

ved b'eren kan jeg se at du har sagt at koncentrationen er  0,1782 M, men får det til 1,782 M, da jeg har ganget det med fortyndingsfaktoren 10. Er det forkert?


Svar #14
08. september 2014 af Sneharusha (Slettet)

Ved #7 siger bruger du formlen for en svag syre, men når pks er omkring 3,5 er den vel middelstærk.


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. september 2014 af mathon

I d) spørges om pH af den fortyndede syre.

Den ikke skarpe grænse mellem middelstærk syre og svag syrer er ca. pKs = 4

Brugbart svar (1)

Svar #16
08. september 2014 af mathon

beregning af pKs med formlen for middelstærk syre:


                pH = -\log\left ( \frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4\cdot 10^{-pK_s}\cdot c_s}}{2} \right )

                pH = -\log\left ( \frac{-10^{-3,5}+\sqrt{10^{-7}+4\cdot 10^{-3,5}\cdot 0,1782}}{2} \right )=2,1


Brugbart svar (1)

Svar #17
08. september 2014 af mathon

beregning af pKs med formlen for svag syre:

               pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )=\frac{1}{2}\cdot \left ( 3,5-\log(0,1782) \right )=2,1


Skriv et svar til: syre-basekemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.