Matematik

Hvordan bestemmes ligning ud for en parabel når tre punkter kendes?

01. september 2014 af 1234misse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bruge hjælp til at finde ud af hvad jeg skal gøre for at finde ligningen for den parabel, som går gennem punkterne (-2,0), (2,-8) og (6,0). 

Opgaven skal regnes uden hjælpe midler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2014 af SuneChr

Der er flere metoder hertil.
En af dem er at benytte, at toppunktets førstekoordinat ligger midt mellem rødderne, som du jo allerede har.


Svar #2
01. september 2014 af 1234misse (Slettet)

Skal jeg så faktorisere rødderne, men hvad sætter jeg som a værdi?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2014 af mathon

Da -2 og 6 er nulpunkter
har du
                              y = f(x) = ax2 + bx + c = a(x-(-2)) · (x-6)

                              y = a(x+2)·(x-6)           gennem (2,-8)
     dvs
                              -8 = a·(2+2)·(2-6)        hvoraf a kan beregnes
                             


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. september 2014 af PeterValberg

Ligningen for en parabel er:

y=ax^2+bx+c

hvis du opstiller tre ligninger med tre ubekendte vha. de tre kendte punkter,
der alle opfylder ligningen, så kan du bestemme værdierne for a,b og c

#3 er selvfølgelig nemmere, når to af de kendte punkter er skæringspunkterne med x-aksen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hvordan bestemmes ligning ud for en parabel når tre punkter kendes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.