Matematik

Bestem aktiveringsenergien for reaktionen

02. september 2014 af Rojan (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hej kære søde mennesker!

Jeg har siddet med en opgave længe nu og kan simpelthen ikke komme videre. Opgaven lyder :
For en reaktion oplyses at k= 5 * 10^-6 ved temperatur 15c (288kelvin) samt at k=6*10^-4 ved temperatur 60c (333kelvin)
Bestem aktiveringsenergien.
[vink: bestem først a ved at indsætte hver af de to oplysninger i ligningen
ln k = a * (1/T) + b.

Jeg har prøvet og trække de to ligninger fra hindanden og
Får a= -10203.1 hvilket ikk rigtig giver mening for mig.

Aktiveringsenergien er med i Arrhenius ligning som lyder:
k = Aexp(-E/RT)

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2014 af mathon

Aktiveringsenergien beregnes af

                                            E_a=R\cdot \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )\cdot \frac{T_2\cdot T_1}{T_2- T_1}

                                            \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! E_a=\left ( 8,31451\; \frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \ln\left ( \frac{6\cdot 10^{-4}}{5\cdot 10^{-6}} \right )\cdot \frac{\left (333\cdot 288 \right )K^2}{\left ( 333+288 \right )K}=6147,38\; \frac{J}{mol}=6,14738\; \frac{kJ}{mol}

                                    


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2014 af mathon

detaljer:
                        k = A\cdot e^{\frac{-E_a}{RT}}
hvoraf
                       \ln(k) = \ln(A)- \frac{E_a }{RT}


                       \ln(k_2) = \ln(A)- \frac{E_a }{RT_2}
                       \ln(k_1) = \ln(A)- \frac{E_a }{RT_1}

som ved subtraktion
giver

                       \ln(k_2)- \ln(k_2)= \frac{E_a }{RT_1}-\frac{E_a }{RT_2}

                       \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )= \frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_1} -\frac{1}{T_2}\right )

                      \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )= \frac{E_a}{R}\cdot \frac{T_2-T_1}{T_2\cdot T_1}

                       E_a=R\cdot \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )\cdot \frac{T_2\cdot T_1}{T_2- T_1}


Svar #3
02. september 2014 af Rojan (Slettet)

Hvordan isolerer jeg Ea i denne ligning

Svar #4
02. september 2014 af Rojan (Slettet)

Never mind! Jeg takker en del!

Skriv et svar til: Bestem aktiveringsenergien for reaktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.