Kemi

HJÆLP - kemi opgaver

14. september 2014 af sofiat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har virkelig brugt lang tid på den her opgave, men kan ikke forstå den og komme videre. 

Jeg har lavet alle øvrige delopgaver, men det er den eneste jeg ikke rigtigt forstår. 

Delopgaven lyder: 

e) Beregn pH for en 2,0 M opløsning af .
Det kan antages, at phosphat opfører sig som en monohydron base.

tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af mathon

ved 25°C:

                              pH=7+\frac{1}{2}\left ( pK_s+\log(c_b) \right )

                              pH=7+\frac{1}{2}\left ( pK_s(HPO{_{4}}^{2-})+\log(2,0) \right )

                              pH=7+\frac{1}{2}\left ( 12,36+\log(2,0) \right )


Svar #2
14. september 2014 af sofiat (Slettet)

#1

hvor får du 7 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2014 af Heptan

Phosphat er en svag base, som reagerer med vand efter følgende reaktionsskema:

B^-+H_2O\rightleftharpoons HB+OH^-

Den formelle koncentration af den svage base kan med god tilnærmelse udtrykkes som:

c_b=[HB]+[B^-]\approx [B^-]

Der gælder desuden følgende sammenhæng:

[H_3O^+]=[B^-]+[OH^-]

[B-] kan med god tilnærmelse udtrykkes således:

[B^-]=[H_3O^+]-[OH^-]\approx [H_3O^+]

Heraf kan ligevægtsloven for ligevægten opskrives:

K_b=\frac{[HB][OH^-]}{[B^-]}=\frac{(\frac{10^-^1^4}{[H_3O^+]})^2}{c_b}

\Leftrightarrow pK_b=-log(\frac{(\frac{10^-^1^4}{[H_3O^+]})^2}{c_b})

\Leftrightarrow pK_b=28-2pH+log(c_b)

Isolér pH og indsæt pKb = 14 - pKs

\Leftrightarrow -pH=7-14-pKs/2-log(c_b)/2

\Leftrightarrow pH=7+\frac{1}{2}(pK_s+log(c_b))


Skriv et svar til: HJÆLP - kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.