Fysik

Beregn hvor meget en treklods kan holde uden at synke

14. september 2014 af StanK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave hvor jeg skal beregne hvor meget en treklods kan bære uden at synke. Træklodsen er synket ned i vand og har dimensionerne 

l=8.6cm

b=7,0cm

h=5,6cm

m=161g

Jeg har beregnet at den bliver nedsenket 2,7cm.

Hvordan kan jeg beregne hvor meget treklodsen kan holde uden at synke?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af peter lind

Hvorfor i alverden skulle træklodsen gå i stykker ?


Svar #2
14. september 2014 af StanK (Slettet)

#1

Hvorfor i alverden skulle træklodsen gå i stykker ?

Jeg har da ikke nævnt noget om at den skal gå i stykker?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jo dybere den er sænket ned i vandet, des større er opdriften. Den maksimale opdrift opnås altså, når klodsen netop er presset så langt ned, at oversiden ligger i vandoverfladen. Opdriften findes med Arkimedes: Opdrift = tyngdekraften på den fortrængte vandmængde. I den beskrevne situation fås:

Fopdrift, max = l*b*h*ρvand*g

Denne opdrift skal så modvirke den maksimale tyngdekraft, dvs. tyngdekraften fra massen af træklodsen + max. last.

(mtræklods + mmax last)*g = l*b*h*ρvand*g

Isolér nu mmax last og indsæt værdier.


Svar #4
14. september 2014 af StanK (Slettet)

#3

Jo dybere den er sænket ned i vandet, des større er opdriften. Den maksimale opdrift opnås altså, når klodsen netop er presset så langt ned, at oversiden ligger i vandoverfladen. Opdriften findes med Arkimedes: Opdrift = tyngdekraften på den fortrængte vandmængde. I den beskrevne situation fås:

Fopdrift, max = l*b*h*ρvand*g

Denne opdrift skal så modvirke den maksimale tyngdekraft, dvs. tyngdekraften fra massen af træklodsen + max. last.

(mtræklods + mmax last)*g = l*b*h*ρvand*g

Isolér nu mmax last og indsæt værdier.

Hej, jeg har fundet en ligende tråd hvor det bliver beregnet på en anden måde.

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=467631

Hvis du kigger på #4, så kan du se at ved hjælp af m_nytte beregner han den maksimalevægt, bruger jeg samme formel så får jeg også den maksimalevægt 

mmax last=a*h

(8,6cm*7,0cm)*(5,6cm-2,7cm) = 175g

Dette passer også med facit listen, er det bare tilfældigt eller gælder det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Enhederne passer jo slet ikke i den formel.

Du kan godt beregne nyttelasten ud fra dit kendskab til, hvor langt klodsen uden last stikker ned i vandet.

mmax last *g = l*b*hrestvand*g  <=>

mmax last = l*b*hrestvand

og fordi ρvand = 1 g/cm3 så fik du den rigtige talværdi, selvom du mangler at gange med ρvand.


Skriv et svar til: Beregn hvor meget en treklods kan holde uden at synke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.