Dansk

Dramaturgisk komposition

14. september 2014 af ShadH - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave en analyse af kortfilmen "Cafe Hector". Jeg vil derfor gerne høre om hvorvidt denne forklaring af den dramaturgiske komposition er "god".

NB. Hvis der er nogen som har set filmen, kan vedkommende ikke lige give et svar på hvorvidt det er en vel argumenteret forklaring for at Thorvald ikke er en hovedperson? Ville en dansk lærer kunne acceptere det?

Lige en sidste ting: Se bort for at alt ikke er blevet citeret med tidsstempler. Jeg vil lige havde indholdet på plads først.

_________________________________________________________-

Cafe Hectors dramaturgiske komposition kan bedst beskrives ved at bruge Plot-Point modellen. Denne model er bygget op omkring tre akter og har to vendepunkter.
 

I første akt, 00:00-4:30, bliver vi præsenteret for vores hovedperson, Uffe og miljøet i baren, som er der historien finder sted.
Uffe bliver bedt om at gå. Han går op mod toilettet og citerer one-liners, imens han holder en pistol i hånden. Her bliver vi præsenteret for den centrale konflikt: Uffe vil hævne sig fordi han ikke må være en del af overklasse samfundet.
Det kan diskuteres hvorvidt Thorvald er en af hovedpersonerne, men i denne analyse er han ikke. Thorvald er blot et vendepunkt for vores rigtige hovedperson, Uffe. Thorvald sørger for at Uffe får skabt en klarhed om sig selv og sine intentioner. Thorvald indleder således anden akt i kortfilmen.

I anden akt, 4:30-13:15, ændrer Uffe sig. Han bliver pludselig mødt af en frygt (5:55-6:10). Til at starte med er han i tvivl om hvad han skal gøre (6:10 ”tænk”), men som tiden går, bliver det gjort mere tydeligt at Uffe har besluttet sig for at skyde Thorvald. Dette går imod Uffes første intentioner, da han ved at dræbe Thorvald redder menneskerne nede ved baren, i stedet for at hævne sig imod dem. Uffe ender med at skyde Thorvald. Her kan man snakke om det andet vendepunkt.

I tredje akt, 13:15-14:48, bliver Uffe endelig en del af overklassen. Han bliver præsenteret, får taget et billede og bartenderen, som tidligere bedte ham om at smutte hjem og drikke sin mælk der, tilbyder ham noget at drikke. Uffes anmodning om en cappuccino, som er noget en fra overklasse samfundet kunne finde på at bestille, gør det klart, både for Uffe, men også for menneskerne i baren, at han, til forskel for Thorvald, er glad for deres samfund, respekterer det og gerne vil være en del af den.

Man kan tillade sig at sige at Uffes intentioner vendes 90 grader på hovedet for hver akt. Dermed står man, til sidst, med en Uffe, hvis intentioner er komplet anderledes end de var til at begynde med.


Skriv et svar til: Dramaturgisk komposition

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.