Fysik

Potentiel- og kinetisk energi

14. september 2014 af Ingerkris (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået i opgave i fysik jeg ikke rigtig kan finde ud af, håber der er en af jer der kan hjælpe. 

Opgaven lyder: 

En bold med massen 100 g tabes fra Rundetårn 35,0 m over jorden. Vi regner med, at bolden udfører et frit fald med begyndelseshastigheden nul. Vælg et passende nulpunkt for den potentielle energi. Angiv både den kinetiske energi og den potentielle energi ved bevægelsens start. Angiv E_kin + E_pot ved start.

Beregn boldens fart efter et frit fald på 12,0 m.

Beregn dels dens kinetiske energi efter de 12,0 meters fald og dels dens potentielle energi.

Beregn E_kin + E_pot efter de 12,0 meters fald.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af mathon

                     v^2=2\cdot g\cdot \Delta h

                     v=\sqrt{2\cdot g\cdot \Delta h}


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2014 af petercaroeelind (Slettet)

Hej Ingerkris

Formlen for potentiel energi er givet ved E = m * g * h, hvor m er massen, g er tyngdeaccelerationen og h er højden. Hermed giver det altså kun mening at snakke om potentiel energi, hvis du angiver et nulpunkt som reference (altså et punkt, hvor h = 0). I denne opgave vil det være oplagt at sige, at h = 0 ved jorden, hvormed bolden altså er i en højde på 35 m over jorden, inden den slippes. Da du kender massen og tyngdeaccelerationen og nu har defineret højden, er den potentielle energi E = 100 g * 9,82 m/s^2 * 35 m. 

Formlen for kinetisk energi er derimod givet ved E = 0,5 * m * v^2. Her ses det, at den kinetiske energi E er direkte afhængig af hastigheden af objektet - og da denne er 0 inden bolden tabes, fås E = 0,5 * 100 g * 0^2 = 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2014 af mathon

                  E_{mek}=E_{kin}+E_{pot}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v{_{0}}^{2}+m\cdot g\cdot h_0=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^{2}+m\cdot g\cdot h

                                


Svar #4
14. september 2014 af Ingerkris (Slettet)

Mange tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2014 af mathon

  Efter 12 m's fald

                                    E_{kin}=\frac{1}{2}\cdot \left ( 0,100\; kg \right )\cdot \left ( 2\cdot g\cdot \left ( 12\; m \right )

                                    E_{pot}=m\cdot g\cdot h= \left ( 0,100\; kg \right )\cdot \left ( 9,82\; \frac{N}{kg} \right )\cdot \left ( \left ( 35,0-12,0 \right ) \; m\right )


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2014 af mathon

Efter 12 m's fald:

                    \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! E_{kin}+E_{pot}=\frac{1}{2}\cdot \left ( 0,100\; kg \right )\cdot \left ( 2\cdot g\cdot \left ( 12\; m \right ) \right)+\left ( 0,100\; kg \right )\cdot \left ( 9,82\; \frac{N}{kg} \right )\cdot \left ( \left ( 35,0-12,0 \right ) \; m\right )


Skriv et svar til: Potentiel- og kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.