Fysik

sandhedstabel (booelsk algebra)

15. september 2014 af 110975 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej har brug for lige at blive sparket igang med dette. Har set flere youtube videoer hvor sandhedstabeller giver meget god mening, men kan ikke lige pt overskue denne!

Udfyld sandhedstabel for at bestemme Booleske udtryk, kan nogen hjæpe?

Udarbejd ladder program til PLC, som konverterer binært tal til udgangssignaler til et 7-segment decimaltal display.

Displayet skal vise decimaltallene fra 0 til 9 ud fra binært tal

Vedhæftet fil: Udklip sandhedstabel.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2014 af peter lind

Hvad har det med fysik at gøre ?

Foretag gentagne heltalsdivisioner med 10. Resten ved divisionerne bliver cifrene.

Eksempel

x = 167

Heltalsdivision med 10 giver 16 med 7 til rest. Det mindst betydende ciffer

16 divideret med 10 giver 1 med 6 til rest det næstmindst betydende ciffer

1 divideret med 10 giver 0 med 1 til rest det mest betydende ciffer


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Du har vedhæftet en "sandhedstabel". Tabellen ligner noget der ligner omsætning fra decimale tal til binære/oktale/hexadecimale tal.

Sandhedstabeller har med Karnaugh-kort og Quinn-Mcclokey at gøre, hvor man reducerer logiske tabeller til mere simple termer på produkt- eller sumform.

Man benytter denne reduktion til at simplificere logiske kredsløb ( relæ- eller elektroniske kredsløb ), fx synkrone eller asynskrone sekvensnetværk ( styringsteknik ).

Det er boolsk algebra og sandhedstabeller. Prøv at google, og spørg igen.

Ad:  Displayet skal vise decimaltallene fra 0 til 9 ud fra binært tal: Opskriv den fulde tabel og reducèr den.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2014 af hesch (Slettet)

#2: ( fortsat ):

Altså opskriv den fulde tabel ved udfyldelse af a . . g, og reducèr den.

Kategorien hører nok under "andre fag".


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

#0: I den tabel, du viser ser du for hver linie, hvilke segmenter, der skal være tændt. I de tilsvarende felter skriver du "1", i de andre skriver du "0".

Du skal derefter opbygge ladderprogrammet. Det skal have et output for hvert segment, hvorfor stigen skal have 7 trin. Outputtene skal være til højre. Til venstre skal der være en lodret startlinie, hvorfra trinene tegnes. Et trin er en line fra startlinien til et givet output afbrudt af indsatte kontakter. Programmeringen består i at finde de kontaktkombinationer, der giver forbindelse netop når det korrekte input er til stede.

Eksempel: a skal være sand for alle kombinationer bortset fra 0001 og 0100. Det gælder derfor om at vælge kontakter så disse to kombinationer afbryder forbindelsen til a, mens den er etableret for de 8 øvrige.

OBS. med 4 bit ind er der 16 mulige kombinationer, hvoraf de 10 benyttes til cifre. Du kan ignorere resten eller tage stilling til, hvad displayet skal vise, hvis en af de "illegale" kombinationer skulle dukke op. Jeg vil i første omgang anbefale, at du ignorerer problemet. Så kan du senere prøve kræfter med at udvide opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Ad:

Outputtene skal være til højre. Til venstre skal der være en lodret startlinie, hvorfra trinene tegnes.

Ja, det er jo blevet konventionen, at rejse stigen op, så trinnene ( strømvejene ) bliver vandrette. Før denne IT-revolution lagde man stigen ned ( og tegnede diagrammer med tusch på kalke-papir ), af den simple grund, at disse ladder-diagrammer havde det med at blive meget lange. Når man satte tegningerne ind i et ringbind, foldede man dem, så tegningshovedet ( i nederste højre hjørne ) vendte opad. Man kunne så bekvemt, når tegninger skulle anvendes, bladre frem til det rigtige tegningshoved, gribe fat og folde tegningen ud til højre. Men når stigen rejses op, skal man jo folde tegningen ud nedad, hvilket ikke er bekvemt, og ikke er brugervenligt, når man nu ved fx fejlfinding ligger og kravler rundt i en maskine.

At strømvejene nu skal være vandrette, skyldes formodentligt at en printer har større styrbarhed vandret end lodret ( tabulering kontra linieskift ).

Men vi må vel finde os i IT'ens fremmarch ( printervenlige tegninger ), og slække på tegningsformatets anvendelighed og brugervenlighed.  :(


Skriv et svar til: sandhedstabel (booelsk algebra)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.