Erhvervsret

Bodeling - erhvervsjura

15. september 2014 af pepmax - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg er igang med erhvervsjura, og har en case jeg simpelthen har svært ved at løse.
Jeg skriver den nedenfor:

Hjemmeopgave 1

Opgave 3 – Gittes to ægteskaber

Lars og Gitte blev gift i 2007. I forbindelse med ægteskabets indgåelse oprettede de en ægtepagt med følgende indhold (kombinationssæreje):

”Alt, hvad vi hver især ejer ved ægteskabets indgåelse samt erhverver under ægteskabet, herunder ved arv eller gave, skal tilhøre vedkommende ægtefælle som vedkommendes skilsmissesæreje.
I tilfælde af en af ægtefællernes død skal alt, hvad længstlevende ejer, dog tilhøre vedkommende ægtefælle som vedkommendes fuldstændige særeje.”

Ægtepagten blev behørigt tinglyst.

Lars og Gitte har ikke nogen fælles børn, men Lars har sønnen Jakob på 15 år fra et tidligere forhold. Lars har ikke andre slægtninge.

Gittes far døde for mange år siden, men Gittes mor, Joan lever. Derudover har Gitte en bror, Jesper.

Lars’ far døde den 23. maj 2009, og Lars arvede 1.000.000 kr., der ifølge faderens testamentariske bestemmelse skulle ”tilhøre Lars som hans fuldstændige særeje”.

Lars nåede desværre ikke at få glæde af arven efter sin far. Kort tid efter fik Lars konstateret kræft, og han døde den 4. november 2009.

Spørgsmål 1

Hvordan skal boet efter Lars deles, når det oplyses, at Lars udover arven fra faderen ejede 800.000 kr., og Gitte ejede 500.000 kr.?
(Der skal ses bort fra boafgiften i opgaveløsningen)

I foråret 2010 mødte Gitte en tidligere klassekammerat, Kim. De fandt hurtigt sammen og blev gift den 14. august 2010. Kim har datteren Stine på 5 år fra et tidligere forhold. Joan var glad for Gittes nye ægteskab og besluttede at forære Gitte 600.000 kr. i bryllupsgave til hjælp, så de nygifte kunne købe sig et hus.

Den 8. februar 2011 kørte Gitte og Kim sammen hjem fra arbejde og blev involveret i en alvorlig trafikulykke. Gitte døde øjeblikkeligt, mens Kim døde på hospitalet dagen efter.

Spørgsmål 2

Hvordan skal boet efter Gitte og Kim deles, når det oplyses, at Gittes formueforhold er uændret i forhold til skiftet med Lars, at Kim ejer 200.000 kr., og at såvel boet efter Kim, som Joan og Jesper, gør gældende, at de vil arve mest muligt?
(Der skal ses bort fra boafgiften i opgaveløsningen)

Spørgsmål 3

Hvordan havde boerne skulle deles, hvis Gitte og Kim var døde samtidigt i trafikulykken? (Der skal ses bort fra boafgiften i opgaveløsningen) 

Er der nogle af jer, der har et bud på den? Det behøver absolut ikke være fyldestgørende, mere bare en hjælpende hånd :)


Skriv et svar til: Bodeling - erhvervsjura

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.