Kemi

Jeg skal fortynde men mangler et tal? tror jeg?

15. september 2014 af askougaarda (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Opgaven lyder således:

En væskes surhedsgrad angives med et tal mellem 0-14 (hvor 0 er syre og 14 er base)
Hvis pH-værdien for en syrer skal forøges med 1, skal den fortyndes med vand 10 gange.

1 L svovlsyre med pH = 0, skal fortyndes til pH = 7.

a) Hvor mange liter er rumfanget for væsken når pH = 7?
b) Hvor mange M^3 er det?

Det jeg har problemer med er hvor meget vand, der bliver brugt. 
Fordi jeg har en facit liste ved jeg at resultatet til a bliver 10^7 L el. 10.000.000 L og til b bliver 10.000 M^3.

Håber i forstår hvad jeg mener, og på forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2014 af ChemistryIsKey

a)

Du véd, at hvis pH øges med 1, så skal der fortyndes 101 gange. Ligeledes skal der, hvis pH fortyndes med 2, fortyndes 102 = 10 · 10 = 100 gange.

Generelt vil du kunne skrive, at hvis pH forøges med ét heltalligt trin på pH-skalaen, svarende til størrelsen ΔpH, så skal du fortynde 10ΔpH gange.

I dit tilfælde er der tale om et spring fra pH = 0 til pH = 7, altså er den heltallige forskydning på pH-skalaen Δn = 7.

Du indsætter nu dette i den generelle formel, skrevet ovenfor, og så får du:

     Fortynding = 10ΔpH = 107 gange

Idet du starter med 1 L, skal denne altså fortyndes 107 gange, svarende til, at du får et rumfang på

     V = 1 L · 107 = 107 L = (10 · 10 · 10 · 10 · 10 · 10 · 10) L = 10.000.000 L

b)

Ifølge SI-enhedssystemet, kan liter omregnes til m3 ved sammenhængen

     1 L = 10-3 m3

I dit tilfælde har du 107 L, hvilket derfor svarer til

     V = 107 L · 10-3 m3/L = 104 m3 = (10 · 10 · 10 · 10) m3 = 10.000 m3

:)


Skriv et svar til: Jeg skal fortynde men mangler et tal? tror jeg?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.