Fysik

Lodret kast, beregning af strækning

16. september 2014 af pingvin44 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. 

Jeg sidder og kan ikke komme videre med en opgave. Den lyder:

En pil affyres lodret op i luften med begyndelseshastigheden 30,0 m/s. Efter et øjeblik er hastigheden aftaget til 10,6 m/s
Hvor langt op er pilen nået?

Jeg har følgende formler, men ved ikke hvordan de skal benyttes:

a = -g
v = -g * t * v0
s = -0.5 * g * t^2 + v0 * t

Jeg ved selvfølgelig også, at g=9,82 m/s^2.

Er glad for enhver hjælp, jeg kan få! Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2014 af mathon

                 2\cdot \left (-g \right )\cdot \Delta h=v^2-v{_{0}}^{2}

                 \Delta h=\frac{v^2-v{_{0}}^{2}}{-2g}=\frac{\left ( 10,6\; \frac{m}{s} \right )^2-\left ( 30,0\; \frac{m}{s} \right )^2}{-2\cdot \left ( 9,82\; \frac{m}{s^2} \right )}


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2014 af hesch (Slettet)

#0:   Du kan bruge 

v = -g * t + v0    =>

10,6 m/s = -9,82 m/s2 * t + 30,0 m/s

Find t, og indsæt i:

s = 0.5 * g * t^2 + v0 * t


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2014 af mathon

for lodret bevægelse med konstant acceleration:    (uden luftmodstand)

                               v=v_{0}+a\cdot t      hvor
                                                                             a er positiv i bevægelsesretningen
                                                                             a er negativ modsat bevægelsesretningen

                               {\color{Red} a\cdot t}={\color{Blue} v-v_0}

                               \Delta y=\Delta h=\frac{1}{2}\cdot a\cdot t^2+v_{0}\cdot t      som multipliceres med 2a

                               2\cdot a\cdot \Delta h= \left ({\color{Red} a\cdot t} \right )^2+2v_{0}\cdot {\color{Red} a \cdot t}

                               2\cdot a\cdot \Delta h= \left ({\color{Blue} v-v_0 }\right )^2+2v_{0}\cdot ({\color{Blue} v-v_o})

                               2\cdot a\cdot \Delta h= \left (v-v_0 \right )\left (v-v_0+2v_{0} \right )

                              2\cdot a\cdot \Delta h= \left (v-v_0 \right )\left (v+v_0 \right )

                              2\cdot a\cdot \Delta h= v^2-v{_{0}}^{2}

      


Svar #4
16. september 2014 af pingvin44 (Slettet)

Tak for dit svar #2, jeg fandt ud af det :-)


Skriv et svar til: Lodret kast, beregning af strækning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.