Matematik

beregning af indekstal! hjælp

16. september 2014 af idaoline01 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen der hurtigt kan forklare mig hvordan jeg finder indekstallet?

Mit basisår er 2000( er fastlagt af opgaven)
Så står der                                               Januar 2009   Januar 2010   Januar 2011
Pris på slik 500g                                      38,30                                     42,75
Indekstal basis 2000(fastlagt af bogen)                           105,3             115,5
Bestem indekstallet for slik i januar 2009??? Er der nogen formel til hvordan dette gøres??
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at i Jan 2011 kender man både pris og indekstal. Forholdet (pris) / (indekstal) er konstant. Beregn så indekstallet i Jan 2009.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2014 af peter lind

Januar 2011    115,5  = 100*42,75/p2000

2009     Indeks = 100*3850/p2000

hvor p2000 er prisen i år 2000


Svar #3
16. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Forstår ikke Peter Lind,
Det skal siges at pris på slik i 2010 var på 38,97.

Andersen, dit resultat giver 0,37 hvilket jeg ikke kan få til at give mening.

Kan indekstallet for 2009 ikke beregnes således
38,30/38,97*100 = 98,2 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Fra Jan 2011 finder man  (pris) / (indeks) = 42,75/115,5 . Man finder så

        Indeks(Jan 2009) = Pris(Jan 2009) / ((pris)/(indeks))

                                     = 38,30 / (42,75/115,5) = (38,30/42,75) · 115,5 = ...


Svar #5
16. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Så indeks burde blive 103,4?
Jeg tænker bare, er det formlen? 
Hvorfor ganger man ikke med 105,3 istedet for 115,5?  det ligger jo tættere på januar 2009. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fordi der er benyttet pris og indekstal for 2011 . Du kan benytte forholdet mellem pris og indekstal for 2010, men resultatet vil blive det samme. Forholdet mellem pris og indekstal er jo uafhængigt af årstallet.


Svar #7
16. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Okay mange tak! Det giver sikkert meget mening! 


Skriv et svar til: beregning af indekstal! hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.