Fysik

Find opdriften når centrifugen kører

17. september 2014 af Madsen2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg håber der er en, som kan hjælpe :)
Jeg skal udregne opdriften på en partikel på 1mm^3, når centrifugen kører.

Den rotere med 5000 omdrejninger pr. minut og partiklen er anbragt i en væskeprøve med densiteten 1,03g/m^3 og med en afstand på 5 cm ind til centrum. 
Jeg har udregnet opdirften på partiklen, når den befinder sig i væsken og det gav 0,0001N
Hvordan finder jeg opdriften når centrifugen kører? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2014 af hesch (Slettet)

Beregn accelerationen.

Din fundne opdrift, 0,0001N, er gældende ved  a = g = 9,82m/s2.

Denne a ændres når centrifugen kører.

PS:  1,03 g/m3 lyder ikke af meget.


Svar #2
17. september 2014 af Madsen2 (Slettet)

Hov det skulle have været g/cm^´3 ;)
Kan det passe for mig at jeg så kan udregne den "nye" a ved at sige a=-w^2**r?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2014 af hesch (Slettet)

#2: Sådan noget kan jeg ikke huske, men kan regne det ud:

Position(t) = r*(cos(ωt),sin(ωt))    =>                 ( differentier )

Hastighed(t) = r*ω*(-sin(ωt), cos(ωt))   =>          ( differentier )

Acceleration(t) = r*ω2*(-cos(ωt), -sin(ωt))       ( anvend Pythagoras på parantes )

abs(acceleration) = r*ω2                              ( absolut værdi )

Jo, det var rigtigt !   ( bortset fra fortegnet ).

Så du skal finde  Fopdrift = 1,03 g/cm3 * 1 mm3 * ( r*ω2 + g )

Addenderne i parantesen er vektorer, der står vinkelret på hinanden.  Benyt Pythagoras ved addition.

Pas på enhederne.


Svar #4
17. september 2014 af Madsen2 (Slettet)

Tusind tak for hjælp :)


Skriv et svar til: Find opdriften når centrifugen kører

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.