Matematik

Løs ligningen

17. september 2014 af Tina12453 - Niveau: B-niveau

Hej nogen der hjælpe med at løse denne ligning vha. potens- og logaritmeregler.

22x+3 = 46x-1 

Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal starte med at gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at 4 = 22 , så 46x-1 = (22)6x-1 = 212x-2 .

Benyt så, at hvis an = am, er n = m .


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

22x+3 = 46x-1

22x+4 = 46x

24 = 44x

Kan ikke resten.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt.

Af #1 får man så

        22x+3 = 46x-1 = 212x-2

hvoraf

        2x+3 = 12x-2

der så kan løses.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#3

Når ja på den måde! :)

Men hvordan kan 22x+3 = 212x-2 ⇔ 2x+3 = 12x-2

og hvordan kan an = am

Tak for din bekræftelse; jeg vil gerne lære det.


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det skyldes, at funktionen ax , hvor a > 0 og a ≠ 1, er enten strengt monotont voksende eller strengt monotont aftagende. Det betyder også, at hvis an = am , er n·log(a) = m·log(a), og dermed (n - m)·log(a) = 0 , og dermed n = m , da log(a) ≠ 0 .

Da     22x+3 = 212x-2   følger det så, at eksponenterne er lige store, dvs.    2x+3 = 12x-2 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#5

Forstår ikke helt (går i 10. klasse); hentyder til det med log og strengt monotont.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så nøjes med forklaringen, at hvis an = am , er n = m .


Svar #8
17. september 2014 af Tina12453

Tusind tak for hjælpen. Så dvs. at x = 0.5 


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt; x = 1/2 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#7. Det nøjes jeg med indtil videre. Ellers tusind tak for det. :)

Skriv et svar til: Løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.