Kemi

Ph i opløsninger!

19. september 2014 af poet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg skal finde pH i følgende opløsninger:

a. 0,54 M  HCl

b. 0,00523 M NaOH

c. 0,0725 M af syre med pKs = 3,52

d. 1,28 M af  base med pKb = 5,32

e. Opløsning af 10g Ca(OH)2  i 2,0 L vand

f. Opløsning af 20 g HCl i 3,3 L vand

Jeg kan dog ikke finde ud af e + f. - kan i hjælpe? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2014 af Heptan

e.

Beregn stofmængden af 10 g Ca(OH)2. Bemærk at calciumhydroxid dissocierer to gange, altså der dannes 2 OH-. Bestem den aktuelle koncentration af hydroxid (c = n/V), og bestem pH.

f.

Bestem stofmængden af HCl, bestem derefter den aktuelle koncentration af oxonium, derefter pH


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. september 2014 af mathon

e)

Ved 25°C kan der opløses 165 mg Ca(OH)2 i 100 mL vand
dvs
          der kan i 2000 mL vand opløses (0,165 g) · 20 = 3,3 g Ca(OH)2
            
hvorfor der kun opløses 3,3 g af  de tilførte 10 g Ca(OH)2


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2014 af mathon

f)
     Der kan ved 25°C opløses 450 L HCl (g) i 1 L vand.
     Her opløses alle 20 g HCl (g)
    


Svar #4
19. september 2014 af poet (Slettet)

Jeg er godt med, med de aktuelle koncentrationer. Men hvordan får jeg derefter beregnet pH?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2014 af mathon

e)
       n(Ca(OH)2) = (3,3 g) / (74,10 g/mol) = 0,044534 mol

       [OH- ] = (2 · (0,044534 mol)) / (2 L) = 0,044534 M

       pOH = -log(0,044534) = 1,35

       pH = 14 - pOH = 14 - 1,35 = 12,65


Svar #6
19. september 2014 af poet (Slettet)

Ah! Så forstår jeg bedre. Mange tak. 


Skriv et svar til: Ph i opløsninger!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.