Matematik

Bevis, at ligningen ,,, Hjælp

19. september 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej til Alle derude.
Her er en opgave, som jeg ikke kan komme videre .
Er nogen derude som ville hjælpe videre med opgaven?

Opgaven
Bevis, at ligningen f(x) = 0 ikke har nogen løsninger i (0, π), og
at den har præcis ´en løsning i (π, 2π). Benyt Maple til at finde en
approximation til denne løsning.

Håber, at nogen vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du bliver nok nødt til at fortælle lidt om funktionen f(x) .


Svar #2
19. september 2014 af Niko83 (Slettet)

beklager,,, f(x) = (1/x) - (cos(x)/sin(x))


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at f(x) → 0+ for x → 0+ og at f '(x) > 0 for alle x ∈ ]0;π[ .

Funktionen f(x) er kontinuert i intervallet ]π;2π[ . Vis igen, at f '(x) > 0 for alle x ∈ ]π;2π[ og find x1 og x2 i dette interval med   f(x1) < 0 og f(x2) > 0 .


Svar #4
19. september 2014 af Niko83 (Slettet)

Denne opgave består af 3 spørgsmål:
a) at vise limx->0+  osv. Det har jeg gjort.

b) At vise, at f er strengt voksende i hvert interval (nπ,(n + 1)π). Det har jeg også gjort

så nu er bare kun d) som er nævnt overfor


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Af a) og b) følger så, at ligningen f(x) = 0 ikke har nogen løsning i ]0;π[ .

Læs så det sidste afsnit i #3 igen. Hvis funktionen f(x) er kontinuert i ]a;b[ , og der findes x1, og x2 i intervallet med x1 < x2 og f(x1) < 0 og f(x2) > 0 , så findes der et x0 i ]x1;x2[ så at f(x0) = 0 . At der ikke findes mere end denne ene værdi x0 , hvor f(x0) = 0 , følger af, at f(x) er strengt monotont voksende i intervallet.


Svar #6
19. september 2014 af Niko83 (Slettet)

For f(x) = 0 i intervallet ]0; Pi[ findes der ingen løsninger i følge Maple.
Maple giver kun en løsning i intervallet [Pi: 2Pi[
Men hvordan bevises det at f(x)= 0 har ingen løsning i intervallet ]0;Pi[ ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs #5. Det følger af, at f(x) → 0+ for x → 0+ og at f '(x) > 0 for alle x ∈ ]0;π[ .

Antag, at der findes et x0 i ]0;π[ så at f(x0) = 0 . Da f(x) → 0+ for x → 0+ , findes der et x1 i ]0;x0[ , så at f(x1) > 0 . Men det er så i modstrid med at f(x) er strengt monotont voksende i ] 0;π[ .


Svar #8
19. september 2014 af Niko83 (Slettet)

Hvordan kan det være rigtigt når x-->0  og f(x)-->0 og samtidig  findes der en x1 og f(x1)>0.?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

At f(x) → 0+ for x → 0+ betyder, at for ethvert ε > findes der et δ > 0 , så at hvis 0 < x < δ er 0 < f(x) < ε . f(x) er altså positiv i passende åbne intervaller tæt ved 0. Hvis der er et positivt x0 i ]0;π[ , hvor f(x0) = 0, er det i modstrid med at f(x) er strengt monotont voksende.


Skriv et svar til: Bevis, at ligningen ,,, Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.