Fysik

Giv en kort forklaring - lydbølger i et åbent / halv åbent rør... hjælp!

20. september 2014 af LivaAaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1 - For en stående lydbølge i et åbent rør gælder tilsvarende:

Kaldes grundsvingningens frekvens for f1 er første oversvingnings frekvens:  [f2=2*f1] , anden oversvingnings frekvens er:  [f3=3*f1] , osv. Den n’te partialtones frekvens er dermed  [fn=n*f1] . Giv en kort forklaring

Min forklaring:

Ligesom for den svingende streng, så gælder det også for svingningerne i et åbent rør, at frekvenserne af overtonerne gange grundtonens frekvens: fn=n•f1. Dette skyldes at luftmolekylerne i et åbent rør kan svinge frit frem og tilbage.    

Opgave 2 - For en stående lydbølge i et halv-åbent rør gælder derimod:

Kaldes grundsvingningens frekvens for f1 er første oversvingnings frekvens: f2=3*f1, anden oversvingnings frekvens er: f3=5*f1, Tredje oversvingnings frekvens er: f4=7*f1 osv.- det er i halvåbne rør således kun et ulige tal gange grundsvingningens frekvens, der giver frekvenser af oversvingninger. Generelt gælder, at fn=(2n-1)*f1

Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal forklare det? 

Håber i vil hjælpe mig. Knus Liva 


Skriv et svar til: Giv en kort forklaring - lydbølger i et åbent / halv åbent rør... hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.