Fysik

6.7 En sinusformet

20. september 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En sinusformet strøm med maksimalværdien Imax=4,0 A og frekvensen f=60 Hz har øjebliksværdien -1,5 A stigende mod 0. Find den tid, der er forløbet siden strømkurven havde værdien 0. Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2014 af peter lind

I = 4*sin(ft+w)

Du får oplyst at

I(0)  = 4*sin(w) = -1,5

og at I'(t) > 0

Det giver en entydig bestemmelse af w pånær en faktor 2pπ som er ligegyldig

Du skal så løse ligningen I(t) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2014 af mathon

                i(t)=(4,0\; A)\cdot \sin \left(\left (120\pi \: \; s^{-1} \right ) \cdot t+\varphi _o\right)


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2014 af hesch (Slettet)

Vinklen ved -1,5A, stigende mod 0, må være

arcsin( -1,5A /4A ) = -0,3844 rad.

Vinklen ved 0A = -π.

Omregn vinkelforskel = π - 0,3844  til tid, idet der går  60*2π radianer pr. sek.


Svar #4
21. september 2014 af multo26 (Slettet)

#2

                i(t)=(4,0\; A)\cdot \sin \left(\left (120\pi \: \; s^{-1} \right ) \cdot t+\varphi _o\right)

Er (120π s-1) lig med w eller frekvensen eller noget andet? Er det sidste tegn P0(krussedulle0) lig med w eller noget andet?


Svar #5
21. september 2014 af multo26 (Slettet)

#3

Vinklen ved -1,5A, stigende mod 0, må være

arcsin( -1,5A /4A ) = -0,3844 rad.

Vinklen ved 0A = -π.

Omregn vinkelforskel = π - 0,3844  til tid, idet der går  60*2π radianer pr. sek.

arcsin er det noget med vinkel eller bue -sinus(-1,5A/4A). Er det lommeregnersprog eller andet?


Svar #6
21. september 2014 af multo26 (Slettet)

#1

I = 4*sin(ft+w)

Du får oplyst at

I(0)  = 4*sin(w) = -1,5

og at I'(t) > 0

Det giver en entydig bestemmelse af w pånær en faktor 2pπ som er ligegyldig

Du skal så løse ligningen I(t) = 0

Hvad er ft i (ft plus w) ?

Er I(0) lig med toppunkt eller hvordan skal den forstås?

I'(t)<0 må betyde at den er stigende eller?


Brugbart svar (2)

Svar #7
21. september 2014 af peter lind

f*t er frekvens*tid. w er en faseforskydning som i #2 kaldes φ0.

I(0) er strømmen til tiden t=0 som er oplyst til at være -1,5 A

En funktion f(x) er voksende når f'(x) > 0. Hvis f'(x) < 0 er den aftagende


Svar #8
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Er arcsin( -1,5A /4A ) lig med sin-1(-1,5A/4A)?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. september 2014 af hesch (Slettet)

Ja.

( Udtales:  arkus sinus ).

Der er også noget, der hedder: arccos, arctan, eller archypsin:  arkus hyperbolikus sinus.


Svar #10
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

I = 4*sin(ft+w)

sin-1( -1,5A /4A ) = -0,3844 rad.

Du skal så løse ligningen I(t) = 0

Jeg skal så finde t ud fra den her håber jeg: 4*sin(60*t plus (-0,3844) = 0

Det rigtige er resultat er 7,31 ms og det får jeg ikke. 

Er jeg på rette vej og har forstået jer rigtigt eller skal jeg regne det ud på en anden måde?


Svar #11
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Når jeg bruger den her får jeg det rigtige resultat: Omregn vinkelforskel = π - 0,3844  til tid, idet der går  60*2π radianer pr. sek. 

Hvorfor er dette rigtigt: 

Vinklen ved -1,5A, stigende mod 0, må være

arcsin( -1,5A /4A ) = -0,3844 rad.

 Er det muligt af få en forklaring på hvad det betyder?

Er det her ikke placering på x-aksen selvom det er en vinkel: Vinklen ved 0A = -π. og hvorfor er den negativ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2014 af peter lind

Det er fasen til tiden t=0. Du har en sinusformet bølge. Til tiden 0 kan den være hvorsomhelst i kurvens forløb. Den kan være stigende med værdien 0 Det svarer til at fasen er 0. Den kan have nået sin største værdi så er fasen π/2. Hvis den er mindst er fasen -π


Skriv et svar til: 6.7 En sinusformet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.