Matematik

Hjælp til division og forkortelse af brøk

21. september 2014 af Polonolo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der er en hel stribe a lignende opgaver, men jeg kan ikke finde ud af dem. En meget detaljeret gennemgang af den første opgave ville være meget godt, fordi så kan jeg selv lave resten. :)

    (-5)2               x2+3x-10

------------  :  ---------------------

  x2+2x-8              x2+x-12

Jeg kan godt selv finde ud af at dividere brøkerne, men er ikke sikker på, hvordan jeg skal forkorte den helt ned. Igen. En detaljeret gennemgang ville være meget værdsat.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2014 af mathon

                          \frac{(-5)^2}{x^2+2x-8} : \frac{x^2+3x-10}{x^2+x+12}

                           \frac{25}{(x-2)(x+4)} : \frac{(x-2)(x+5)}{x^2+x+12}\; \; \; \; \; x\notin \{-4,2\}

                          \frac{25}{(x-2)(x+4)} \cdot \frac{x^2+x+12}{(x-2)(x+5)}\; \; \; \; \; \; x\notin \{-5,-4,2\}

                          \frac{25\left (x^2+x+12 \right )}{(x-2)^2(x+4)(x+5)}


Svar #2
21. september 2014 af Polonolo (Slettet)

#1

                          \frac{(-5)^2}{x^2+2x-8} : \frac{x^2+3x-10}{x^2+x+12}

                           \frac{25}{(x-2)(x+4)} : \frac{(x-2)(x+5)}{x^2+x+12}\; \; \; \; \; x\notin \{-4,2\}

                          

Mange tak. :)


Svar #3
21. september 2014 af Polonolo (Slettet)

#1

                          \frac{(-5)^2}{x^2+2x-8} : \frac{x^2+3x-10}{x^2+x+12}

                           \frac{25}{(x-2)(x+4)} : \frac{(x-2)(x+5)}{x^2+x+12}\; \; \; \; \; x\notin \{-4,2\}

                          \frac{25}{(x-2)(x+4)} \cdot \frac{x^2+x+12}{(x-2)(x+5)}\; \; \; \; \; \; x\notin \{-5,-4,2\}

                          \frac{25\left (x^2+x+12 \right )}{(x-2)^2(x+4)(x+5)}

Hvordan finder du frem til, at x ikke må tilhøre (-4,2)? Nvm. Det skal self. ikke give nul i nævneren.


Skriv et svar til: Hjælp til division og forkortelse af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.