Fysik

6.10 Sinusformet vekselspænding

21. september 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Find øjebliksværdierne af en sinusformet vekselspænding til tidspunkterne 1/600, 1/300, 1/150, 1/75 og 1/60s efter at spændingen har haft værdien 0. Spændingens effektværdi er 230 V og frekvensen er 50 Hz. 

Skitser kurven u=f(t) på grundlag af de fundne værdier.

I en anden opgave står der: for en spændingskurve gælder udtrykket u=√(2) * 24 * sin(400*π*t). Gælder det for alle spændingskurver eller har hver spændingskurve en specifik formel? Det må de vel næsten have eller hvad?

Hvis ikke jeg kan bruge det udtryk jeg lige har skrevet, hvad gør jeg så?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2014 af hesch (Slettet)

#0: Eksempel:

t = 1/600 s

U( t ) = ± 230√2 * sin( 1/600 s * 50 s-1 * 2π ) V        ( vinkel i radianer )

------------------------------------------------------

Ja, der findes andre kurveformer, som trekant, firkant, savtak, pulsbreddemodulerede, osv.

Blå kurve her, er pulsbreddemoduleret:

https://www.google.dk/search?q=pulsbreddemodulation&biw=1366&bih=609&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=AdweVNrVFYi7ygOx9oDYCg&ved=0CAcQ_AUoAg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=4x1iVFsGXWyGIM%253A%3Bk1fSrYyh2U8VFM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fthumb%252F8%252F8e%252FPWM%252C_3-level.svg%252F1280px-PWM%252C_3-level.svg.png%3Bhttp%253A%252F%252Fda.wikipedia.org%252Fwiki%252FPulsbreddemodulation%3B1280%3B884


Svar #2
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Er øjebliksværdierne så:

U(1/600)=0,06809V, U(1/300)=0,136179V, U(1/150)=0,272359V, U(1/75)=0,544717V og U(1/60)=0,680896V?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2014 af hesch (Slettet)

U(1/600) = ± 230√2 * sin( 50/600*2*π) = ± 162,6 V

Husk at sætte lommeregneren til radianer.


Svar #4
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Tegning
Vedhæftet fil:20140923_154931.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Hvordan får enheden "ms" ud af t-aksen ?  I opgaven står der ( 1/600 ) s.


Svar #6
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Argh alt det der milimetersuppe ser man jo ikke når musikken spiller vel;)


Svar #7
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Den er på radianer, men nu får jeg det samme som dig. Før tastede jeg frekvensen i minus første.


Svar #8
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Betyder s-1 frekvens eller Hz måske?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. september 2014 af hesch (Slettet)

1 Hz = 2π radianer/sek = 2π s-1


Svar #10
23. september 2014 af multo26 (Slettet)

Hvad med den her?
Vedhæftet fil:20140923_164506.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

#8: Korrekt, 1Hz = 1s-1.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2014 af hesch (Slettet)

#11:  Spørgsmålet falder indenfor el-lære, og her skelner man bestemt mellem at måle en frekvens i Hz eller rad/sek. At sætte 1Hz = 1s-1, vil give en fejl i opgaven. Ved enheden, s-1, underforstås indenfor el-faget, rad/s og ikke Hz. Måske er det en elektroteknisk "jargon", men sådanne må man nødvendigvis have, for at kunne kommunikere/dokumentere uden misforståelser, med en faktor 2π til forskel.  Se #9.

Har man en motor der løber 1200 omdr/min., omsætter man dette til  ω = 125,66 s-1.  Ellers går det galt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. september 2014 af hesch (Slettet)

#10:  Du har et ( t,U ) - koordinat system ( tid,spænding ). Man skriver korrekt:  t [s]  hhv. U [V]  som fysisk størrelse og enhed på akserne.

Du skal så plotte de fundne værdier, og skitsere en kurve ( ikke tegne et stolpediagram ).

På din tegning, har du "krøllet" U-aksen nær U = 0V, hvorfor det ?  Så "krøller" du jo også en sinuskurve, der evt. skærer t-aksen. "Krølning" har til formål at "zoome ud" på ligegyldige intervaller, hvor der alligevel ikke sker noget interessant, for at skabe "Lebensraum" til interessante intervaller.

På din t-akse ligger 1/600 s ikke midt mellem  0 s og 1/300 s ?

Så plot værdierne, og skitser en kurve  ( plot venligst, hedder det ).


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

Den ligning, jeg skrev, er definitionen på Hz.

Når man regner på sinussvingninger, benytter man normalt radianer, men i en del tilfælde har man et repeterende forløb, der bedre behandles på anden måde, også i elektrisk sammenhæng. Det gælder f.eks. en relaksationsoscillator, der genererer skarpe impulser med konstant eller variabel frekvens. Her er der ingen grund til at arbejde med radianer, man har en frekvens f og en periodelængde T og der gælder, at f = 1/T.

Det, der angiver, om s-1 skal opfattes som "pr sekund" eller "radianer pr sekund" er variablens navn. Bruger man ν eller f, angiver man at der er tale om antal svingninger pr sekund, mens ω angiver en vinkelfrekvens, altså radianer pr sekund. Jeg kan ikke huske, hvilket bogstav man benytter for at angive en motors rotationshastighed i omdrejninger pr. min, men benytter man det bogstav, er der tale om hele omdrejninger.


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2014 af hesch (Slettet)

#14:  Det kan jeg ikke genkende.

I elektriske sammenhænge er 1 Hz = 1 elektrisk svingningsperiode pr. sek = 2π radianer pr. sek., hvor signalet gentager sig selv for hver periode. Dette gælder også for signaler fra relaksationsoscillatorer, der fx kan behandles ved Fouriertransformation, hvor periodetiden også andrager 2π radianer for hver af de harmoniske. Hvad skulle den ellers være ?  Sådanne oscillatorer har ikke deres egen lille niche, hvad angår enheder.

At variabelnavne som v, f, ω er bestemmende for, hvordan enheden skal opfattes, har jeg aldrig hørt om. Hvis jeg vælger variabelnavnet u, hvordan skal enheden så opfattes ?

Hvad angår motoromdrejningstal, ses dette typisk angivet på mærkeskiltet ved: n = 1440 rpm, hvor enheden så er givet ved rpm. Skal der regnes på dette i fx elektriske reguleringsmæssige sammenhænge, omsættes enheden til s-1, altså radianer pr. sek. ( jeg ved ikke, hvad maskimekanikerne gør, med deres remtræk, planetgear, osv. ? ).


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke forbindelsen mellem Hz og sekunder, der giver faktoren 2π, men omdrejnninger til radianer. n=1440 rpm = 1440rpm/(60 s/ min) = 24 omdrejninger pr sekund, svarende til en vinkelhastighed på 24 * 2π rad s-1.

For bølger har man: v = f*λ. En 100Hz lydbølge i luft har en bølgelængde omkring 3,4 m, hvilket giver v = 100Hz * 3,4 m = 340 m s-1.

Energien af en foton: E = h * ν, hvor E har enheden J, h har enheden Js og ν enheden Hz.


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. september 2014 af hesch (Slettet)

1 Hz = 1 hel periode per sek.

1 periode = 1 svingning (  = 1 omdrejning på enhedscirklen = 2π radianer ).

Se  #12 igen:  Spørgsmålet falder indenfor el-lære . . . . .


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. september 2014 af Eksperimentalfysikeren

Der findes også elektriske bølger, f. eks. på de store transmissionslinier gennem landet. Her regner man også på bølger og benytter dermed v = f*λ. Hvis man benytter 1Hz = 2π s-1, får man forkert resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. september 2014 af hesch (Slettet)

#18:  Denne argumentation ved jeg slet ikke, hvordan jeg skal kommentere på, og har heller ikke ønske om, i forbindelse med disse transmissionslinier, at komme ind på, hvilken videregående uddannelse jeg har.

Jeg vil blot fastholde, hvad jeg har skrevet tidligere.


Svar #20
01. oktober 2014 af multo26 (Slettet)

Hvad siger I til svar 10??


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.