Fysik

Hjælp til induceret vekselspænding!!

22. september 2014 af juliejonasson (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg skal svare på et spørgsmål omkring vekselspænding, og det spørgsmål er:

Hvad afhænger den inducerede vekselspæning af?

Jeg kan simpelthen ikke komme frem til et svar.

Håber der er nogen der vil hjælpe.

- tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2014 af mathon

                 •  antal spolevindinger
                 •  magnetfeltets styrke
                 •  den relative bevægelseshastighed
               ( •  spolens tværsnitsareal som sjældent medtages i folkesolens fysikbøger )


Svar #2
22. september 2014 af juliejonasson (Slettet)

Mange tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2014 af hesch (Slettet)

. . . . . og tværsnitsarealet, som spolen omspænder.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2014 af hesch (Slettet)

Ad senere tilføjelse til #1:

Den inducerede spænding er proportional med dette areal, folkeskolens fysikbøger eller ej.

Man lærer ikke noget af at gentage en fejl.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2014 af mathon

Ikke fordi det er en fejl. Det er en bevidst udeladelse, som er valgt, fordi folkeskolens teorigrundlag ikke rækker til at forklare, hvorfor tværsnitarealet har indflydelse. Man omgår det ved kun at sammenligne spoler med samme tværsnitsareal.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2014 af mathon

I det fortsatte undervisningsforløb kan så udvides
med
                        \varepsilon _{ind}=-N\cdot \frac{\mathrm{d} \Phi _B}{\mathrm{d} t}
         hvor
                        \Phi _B=\int \overrightarrow{B}\cdot d\overrightarrow{A}=\int B \cdot \cos(\varphi )\cdot dA

som for konstant magnetisk induktion og vinkel
giver
                       \Phi _B=B\cdot \cos(\varphi )\cdot \int dA=B\cdot A\cdot \cos(\varphi )
     og dermed med konstant vektorrotationsfart

                    \varphi =\omega \cdot t
     og

                  \varepsilon _{ind}=-N\cdot \frac{\mathrm{d}\left ( B\cdot A\cdot \cos(\omega t) \right )}{\mathrm{d} t}=N\cdot B\cdot A\cdot \omega \cdot \sin(\omega \cdot t)
                      


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2014 af hesch (Slettet)

#5: Teorigrundlaget rækker ikke ?

Det svarer til, at rumfanget af en kasse = grundareal * højde.  Her rækker teorigrundlaget ( håber jeg ).

Du skriver da også i #1, at tværsnitsarealet en sjælden gang medtages, så nogle fysikbøger i folkeskolen har åbenbart teorigrundlaget på plads.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Nej, så indviklet behøver man ikke at formulere det. Det kan gøres med transformerligningen:

Ueff = 4,44 * f * N * A * B   ( ved sinusformet spænding ).

Det er såmænd ikke så svært.

Man har ved en fejl udeladt A.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2014 af mathon

Som forklaret i #5 er det ikke en fejl men et bevidst pædagogisk valg.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2014 af hesch (Slettet)

#9:  Ad #7: Hvis du skriver, at rumfanget af en kasse = længde * højde   ( gange bredde udeladt af pædagogiske teorigrundlagsgrunde ), så er det da en fejl, eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2014 af mathon

Ja eller:
                Man har jo ikke noget håndgribeligt folkeskolemæssigt elektromagnetisk teorigrundlag at bygge på.

                Man argumenterer ud fra nogle elektromagnetiske fænomener, som fortrinsvis "forklares" ud fra
                variationen i antallet af magnetiske feltlinjer og har således ikke mulighed for at forklare arealets
                indflydelse på den inducerede elektromotoriske kraft.

                Tidligere - da under 10%  af eleverne gik i gymnasiet var det holdbart nok. Nu da 60% af eleverne
                kommer i gymnasiet, er det et spørgsmål, om ikke folkeskoleundervisningen burde klæde eleverne
                bedre på.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2014 af hesch (Slettet)

#11:  Jeg mener det alvorlige problem ligger i, at når eleverne i folkeskolen lærer at:

Ueff = konstant * f * N * B    ( forkert )

så knækker filmen senerehen, når de lærer:

Ueff = konstant * f * N * A * B

Folkeskolen har jo dermed aktivt bidraget til at skabe forvirring, og at eleven kan huske galt ( fx til eksamen ).


Skriv et svar til: Hjælp til induceret vekselspænding!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.