Matematik

Sinus og Monotoniforhold

22. september 2014 af Jinyass (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder med en opgave som jeg er gået lidt i stå med - håbede i kunne hjælpe!

Som det ses i vedhæftede fil skal jeg finde eksakte monotoniforhold, ekstrema og Vm(f) for funktionen  fuden hjælpemidler

f(x)=x-2*sin(x+a)

f'(x)=1-2cos(x+a)=0

Hvad gør jeg herefter? Er lidt lost, så alt hjælp er velkommen!

Vedhæftet fil: 838016.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs så ligningen   f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2014 af Stats

#0

Som gange tegn i LaTeX anvendes \cdot for ·  og \cos(x) for cos(x)...
(bare et lille vink, da det ser pænere ud ;) )

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0, #2

Hvis der endelig skal støves af, så anvender man også funktionerne \sin og \cos i LaTeX idet funktionsnavnene for de kendte funktioner (trig. eksponential, logaritme) ikke skal sættes med kursivt, som er forbeholdt variabelnavne. Funktionsnavnene kan hives ned i en speciel menu i formel-editoren.


Svar #4
22. september 2014 af Jinyass (Slettet)

Så 

x(1+2cos(x))=0

x= \frac{5\pi}{3}   eller  x= \frac{\pi}{3}

Er jeg rigtig på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den øverste ligning i #4 er ikke korrekt.

Man skal så løse ligningen

        cos(x+a) = 1/2

dvs.

        x+a = π/3 + p·2π   eller   x+a = 5π/3 + p·2π , hvor p ∈ Z .

Man finder så x ved at subtrahere a fra hvert udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår af det vedlagte, at funktionen fa(x) er begrænset til intervallet [0;2π] .


Svar #7
22. september 2014 af Jinyass (Slettet)

Jeg er stået af hvordan man skal gøre det her uden solve.. Hvis du kunne forklare ville det være dejligt!


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se på enhedscirklen. Ligningen

        cos(z) = 1/2

har den fuldstændige løsning

        z = π/3 + p·2π   eller   z = 5π/3 + p·2π , hvor p ∈ Z .

Erstat så z med x+a .


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Jeg ser nu, at i det vedlagte er funktionen fa(x) defineret som

        fa(x) = x - 2·sin(x) + a , 0 ≤ x ≤ 2π

hvilket er en helt anden funktion end den, der er beskrevet i teksten i #0.

Start med at præcisere, hvilken opgave du har valgt at løse.


Svar #10
22. september 2014 af Jinyass (Slettet)

Havde ikke engang lagt mærke til den tanke torsk jeg lavede i #0.. Det er selvfølgelig hvad du nævnte i #9 jeg mente.

Med denne information indsætter jeg hvad tidligere fandt som x værdier ind i cos(z)=1/2?

Altså z erstattes nu bare med x?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Den fuldstændige løsning til ligningen cos(x) = 1/2 er

        x = π/3 + p·2π   eller   x = 5π/3 + p·2π , hvor p ∈ Z

og med begrænsningen  0 ≤ x ≤ 2π  fås

        x = π/3   eller   x = 5π/3 .

Lav nu en fortegnsundersøgelse for fa'(x) i intervallet 0 ≤ x ≤ 2π , og oversæt det så til monotoniforhold
for fa(x) .


Svar #12
22. september 2014 af Jinyass (Slettet)

Kan ikke rigtig se hvordan man skal oversætte det monotoniforhold.. Forstod ikke monotoni særlig godt dengang vi havde det.

Kunne du gi' et startskub?


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Start med at lave en fortegnsundersøgelse for fa'(x) i intervallet 0 ≤ x ≤ 2π :

fa'(x)             ?      0                          ?                       0     ?
------------|-----------|--------------------------------------------|------------|---------->
x            0          π/3                                                5π/3         2π

Bestem fortegnet for fa'(x) i hvert af de tre delintervaller, hvori nulpunkterne opdeler hele intervallet [0;2π] .

Man ved så, at

hvor fa'(x) < 0 , er funktionen fa(x) monotont aftagende, og

hvor fa'(x) > 0 , er funktionen fa(x) monotont voksende.

Steder for lokalt ekstremum skal søges blandt løsningerne til ligningen fa'(x) = 0. For at under søge minimum og maksimum for fa(x), skal man også undersøge funktionen i intervallets endepunkter.


Svar #14
23. september 2014 af Jinyass (Slettet)

Ahah, tror jeg forstår nu..! Du skal ha' mange tak for hjælpe på den her tid af dagen!


Skriv et svar til: Sinus og Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.