Matematik

Besselfunktion

24. september 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er her nogen, der kender noget til besselfunktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er skrevet tykke bøger om Besselfunktioner. Hvilken information søger du?


Svar #2
24. september 2014 af Haxxeren

#1

Jeg skal vise, at Jn(x) for store værdier af x kan tilnærmelsesvis skrives som: Jn(x) = Anx-1/2 cos(x + φ)

For at kunne vise det, har jeg sat Jn(x) = Anx-1/2Fn(x) ind i Bessels differentialligning:

y'' + 1/x · y' + (1 - n2/x2)y = 0

hvorefter jeg har udnyttet, at x >> n, hvilket har givet mig Fn''(x) + Fn(x) = 0

Denne her differentialligning har løsningen Fn(x) = Acos(x) + Bsin(x) og dermed:

Jn(x) = Anx-1/2(Acos(x) + Bsin(x)), som ikke er det resultat jeg ledte efter. Kan du se problemet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan jo skrive Acos(x) + Bsin(x) som C·cos(x+φ) .


Svar #4
24. september 2014 af Haxxeren

#3

Det har du da helt ret i. Tak for det.

Ved du i øvrigt, om Besselfunktionerne af 2. art, f.eks. Y0(x), Y1(x) og Y2(x) er defineret indenfor x = 0 ± 1? Jeg synes ikke, at jeg kan få plottet funktionsværdierne. Det ser ud som om, at grafen slutter brat ved x ≈ 1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Besselfunktionerne af 2. art er defineret for x > 0. Der er en singularitet ved x = 0.

Se http://mathworld.wolfram.com/BesselFunctionoftheSecondKind.html


Svar #6
24. september 2014 af Haxxeren

#5

Der må være en fejl i min kode så. Har du forstand på Matlab?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ikke specielt. Måske er det dine plottegrænser, der skal justeres?


Svar #8
24. september 2014 af Haxxeren

#7

Det er løst nu. Tak. :-)


Skriv et svar til: Besselfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.