Kemi

beregning af mængder i reaktion

28. september 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen.

Jeg er gået i stå med en opgave i kemi (se vedhæftning). Jeg er ret sikker på, jeg har udfyldt masse og molarmasse rigtigt, men molforhold og den stofmængde jeg har angivet er jeg meget usikker på, og jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal udfylde de sidste stofmængder. Synes ikke det jeg har prøvet med giver nogen mening.

Jeg kender dog til mængdeberegning og har regnet lidt med disse formler:

m (massen i gram) = n*M

M (molarmasse i gram pr. mol) = m / n

n (stofmængde i mol) = m / M

jeg håber I kan hjælpe/forklare mig, hvordan jeg skal bære mig ad :)

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Reaktionsskemaet er forkert afstemt.

Svar #2
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

med mængder af de forskellige ting eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Reaktionsskemaet er bare afstemt forkert. Der er forkerte koefficenter foran reaktanter og produkter. Det skal opskrives således: 

2C4H10 + 13O2 ----> 8CO2 + 10H2

Nu ved, hvordan reaktanter og produkter reagerer i forhold til hinanden. Du kan nu beregne massen af samtlige komponenter i reaktionen, såfremt du har, at m(butan) = 190 g 


Svar #4
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

de store tal (tallene foran molekylerne) skal dobles op ik ?


Svar #5
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

men er mine massebergninger ik rigtige ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

#4 

Hvad mener du? Du skal nu bare benytte standard mængdeberegning til udregning af massen af dioxygen, der deltog i reaktionen. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Nej, det hele er forkert pånær molarmasserne. 


Svar #8
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

vil det sige massen af  13 O2 er 26*16 = 416 g eller det det 26 gram da molarmassen er 16 gram pr. mol for oxygen og 32 for dioxygen ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Du har følgende: 

n(butan) = m(butan) / M(butan) = 190 g / 58,12 g/mol = 3,27 mol 

Herved er n(oxygen) = 6 1/2 · n(butan) = 21,26 mol 

n(CO2) = 4·n(butan) = 4·3,26 mol = 13,04 mol 

n(H2O) = 5·n(butan) = 5·3,26 mol = 16,3 mol 

Nu har du stofmængderne for alle reaktanter og produkter. Benyt nu formlen m = M·n til udregning af massen for alle komponenter i reaktionen. 


Svar #10
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

ok nu har jeg forstået denne del, men hvorfor er det jeg skal benytte butans stofmængde ?  og er tallene der skal ganges med halveret fordi der er 2 butan i reaktionen ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Fordi du kun har massen af butan. Du kan ikke udregne de andre komponenters stofmængde uden butans stofmængde i dette tilfælde. 

Du skal se på, hvordan reaktionsskemaet reagerer. Man ganger med den faktor, hvormed stofferne reagerer i forhold til hinanden. Fx er der 6,5 mol mere oxygen end butan i reaktionen, hvorfor n(oxygen) = 6,5·n(butan). 


Svar #12
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

ok det har jeg nu forstået. passer det så der skal 682 g O2, 577 g CO2 og 295 g H2O (har udeladt decimaler ved alle tallene)


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

#12 

Ja, men du skal regne med det relevante antal betydende cifre. 


Svar #14
28. september 2014 af 321bj (Slettet)

min lærer har givet mig lov til at se bort for decimalerne i molarmassen og massen


Skriv et svar til: beregning af mængder i reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.