Samfundsfag

HURTIGT HJÆLP

30. september 2014 af SKOLEN124 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et spørsmål som lyder sådan: Diskuter de politiske ideologier og holdninger til social lighed/ulighed

Problemet er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal diskuter det og hvordan jeg skal skrive det.

Nogle der kan hjælpe?????


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af 123434

Liberalisme

Mennesket er skabt fornuftigt og kan derfor klare sig selv.

Alle mennesker er skabt lige og frie, og derfor skal vi alle sammen have samme rettigheder og pligter.

Liberalismens mål er at sikre de naturlige rettigheder. Mennesket skal kunne udfolde sig frit.

Liberalismen bygger som sagt på, at alle mennesker har nogle umistelige rettigheder f.eks. ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed osv. Det er statens opgave at sikre, at borgerne har disse rettigheder, men staten må aldrig blive så stor at den begrænser den enkelte borgers frihed.

Liberalismen går ud på, at man skal have mulighed for at skabe et godt liv for sig selv. Omvendt mener en liberalist også, at man ikke kan beskylde staten, hvis man ikke har et godt liv.  "Man er sin egen lykkes smed" hvilket betyder, at man selv er ansvarlig for at skabe et godt liv for sig selv, og det er således ikke statens opgave at skabe et godt liv for det enkelte menneske.

Liberalister mener, at hvis alle borgere stræber efter det gode liv, vil det i sidste ende gavne samfundet. Liberalismen mener, at alle mennesker er lige. Dog siger liberalisterne, at alle mennesker har forskellige evner og talenter. Det er naturligt med social ulighed i samfundet, da alle mennesker udnytter deres evner forskelligt. Nogle er mere talentfulde end andre, og dermed er det klart, at de vil tjene flere penge. 

Konservatisme

Konservatismen går ind for at bevare samfundet. Ideologien mener, at hvis der skal ske forandringer i samfundet, skal de ske langsomt. Konservatismen går altså ind for reformer frem for revolution, og der skal ske en evolutionær samfundsudvikling, altså små forandringer ad gangen.

Konservatismen mener, at familien, kongehuset, kirken, militæret, traditioner osv. er vigtige. Disse er med til at bevare samfundet, som det er.

Konservatismen mener, at samfundet skal tage ansvar de svage i samfundet. Staten skal sørge for, at ingen borgere i samfundet lider nød. Hvor liberalismen anser fattigdom som folks eget problem.

Mennesket anses i konservatismen som svagt og uselvstændigt. Derfor skal det underlægge sig en myndighed/nogle autoriteter. Det kunne f.eks. være Gud, en konge, en præst eller en patriark.

Socialisme

Socialismen mener, at der skal ske en omfordeling af samfundets goder, dvs. at der skal være så lille forskel i folks økonomi som muligt. Socialismen opstod under industrialiseringen af Europa. Mange mennesker flyttede fra landet til byerne for at arbejde på fabrikkerne. Kapitalisterne/fabriksejerne blev utrolig rige, mens fabriksarbejderne tjente meget lidt og levede under dårlige forhold. Karl Marx, socialismens fader, mente at fabriksejerne/kapitalisterne blev rige ved at give arbejderne mindre i løn, end hvad deres arbejdskraft var værd. Han mente, at arbejderne blev udnyttet af kapitalisterne gennem kapitalismen. Marx mente, at der på et tidspunkt ville komme en revolution. Arbejderne blev udbyttet af kapitalisterne, og der ville komme et tidspunkt, hvor arbejderne ikke længere ville finde sig i dette. Arbejderne skulle tage magten over samfundet og fabrikkerne. Den fri ejendomsret skulle afskaffes, dvs. det enkelte individs ret til at eje bolig, fabrik eller bank. Socialismen mener, at hvis man skal udslette den økonomiske ulighed, skal man have fælleseje af produktionsmidlerne. Der er altså ikke mennesker, som må eje banker, fabrikker, virksomheder, huse osv(privat ejendomsret). Alle virksomheder, ejendomme osv. skal ejes af staten. Når den private ejendomsret er afskaffet, kan man bedre undgå, at ingen tjener for meget eller for lidt.

Socialisme sætter lighedstegn mellem økonomisk lighed og frihed. De mener ikke, at der kan være frihed i et samfund, hvis der er stor økonomisk ulighed. De mener ikke, at der er tale om frihed, hvis man på grund af fattigdom er nødsaget til at tigge eller sælge sin egen krop.

Socialismen anser mennesket som socialt af natur. De anser det som naturligt, at mennesker hjælper hinanden. Derfor anser de det som naturligt, at rige mennesker betaler høje skatter, som går til de lavbetalte.

Socialister mener grundlæggende, at der skal ske en udligning af de sociale forskelle, dvs. at forskellen mellem rig og fattig skal gøres så lille som overhovedet muligt. I dag bruger man i Danmark skatten til at udligne forskellen mellem rig og fattig. Det sker ved, at de rige betaler mere i skat end de fattige.


Skriv et svar til: HURTIGT HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.