Fysik

rydbergformlen hjælp

16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven siger: Bestem Rmiddel og sammenlig med tabelværdien. 

hvordan bestemmer man Rmiddel?

Tak for hjælpen på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere sammenhængen, eller fortsæt diskussionen i den forrige tråd. Du skal sikkert bestemme R ud fra værdierne af n og λobs og så til sidst beregne middelværdien af de beregnede R-værdier.

Se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1529498


Svar #2
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Jeg vedhæfter lige opgaven så kan I lige se den

Vedhæftet fil:balmerrret (1).doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er jo netop, som jeg formodede i #1.


Svar #4
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Jeg har bregnet Rλ for hver bølgelængde, men derfra kan jeg ikke komme videre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så beregn middelværdien af Rλ-værdierne.


Svar #6
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Okay. Nu giver det mening for mig. 
Lige et sidste spørgsmål - opgaven vil have mig til at sammenligne med tabelværdien, men hvad er tabelværdien? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se #7 i din anden tråd (se #1) eller slå Rydbergkonstanten op i din databog.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2014 af mathon

Officiel værdi:

                                  R_{db}=1,09737\cdot 10^7\; m^{-1}
 


Svar #9
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Okay mange tak

Svar #10
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

nu er jeg total forvirret. Hvordan skal jeg beregne Rλ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det gør du ved at benytte udtrykket i din anden tråd. Prøv at holde diskussionen i én tråd.

Du skriver ellers i #4, at du har beregnet Rλ for hver bølgelængde, så hvad er dit problem nu?


Svar #12
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Jeg har lige opdaget at det ikke er rigtigt. Kan ikke rigtig finde ud af det. Kan i komme med formlen der skal bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Den har du jo allerede i din anden tråd.


Svar #14
16. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Kan ikke rigtig forstå det, men nu må jeg prøve mig frem. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. oktober 2014 af mathon

                   \lambda _{obs}=\frac{d\cdot \sin\left ( \theta _{n} \right )}{n}         

                   R_{beregnet}=\frac{4m^2}{\lambda _{obs}\cdot \left ( m^2-4 \right )}

                    


Svar #16
17. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Tusind tak. Virkelig god hjælp. Men er m = 2
Er ikke sikker?

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

m skulle da gerne være forskellig fra 2. Det må fremgå af dit forsøg, for hvilke værdier af m, der blev observeret.


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2014 af mathon

fra din Balmerrøret

                                       \frac{1}{\lambda }=R\cdot \left ( \frac{1}{4}-\frac{1}{m^2} \right )\; \; \; \; \; m\in \mathbb{N}\backslash\{1,2\}
hvor jeg har ændret n til m, for at undgå misforståelser om betydningen af n og m
i
 

                      \lambda _{obs}=\frac{d\cdot \sin\left ( \theta _{n} \right )}{n}         

                     R_{beregnet}=\frac{4m^2}{\lambda _{obs}\cdot \left ( m^2-4 \right )}


Svar #19
17. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Tusind tusind tak nu giver alt mening
I vores forsøg har vi 3 farver
Rød, lilla og blå
Og jeg har valgt at give rød lilla og blå hver deres n værdi.
Er det rigtigt eller skal de have den samme n værdi

Brugbart svar (0)

Svar #20
17. oktober 2014 af mathon

nej tre forskellige m-værdier

stigende efter faldende \lambda _{obs}


Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.