Fysik

sammensætning af kræfter

17. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej er der nogen der kan finde ud af den vedhæftede fil? Jeg forstår det ikke helt..

Vedhæftet fil: Se igen på pigen.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vektorielt skal der gælde

        F1 + F2 = -Ft .

De vandrette komposanter af F1 og F2 ophæver hinadnen, så det er projektionerne af F1 og F2 på den lodrette retning, der tilsammen skal modsvare Ft . Når vinklen forøges, skal kræfternes størrelser |F1| og |F2| forøges for at give samme bidrag i lodret retning.


Svar #2
17. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

tak for svaret, vi har dog ikke haft om vektorer, så kunne det forklares på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Se på kræfternes projektioner i lodret retning, som antydet i #1.


Svar #4
17. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

men hvad er projektioner?? det har vi ikke haft om..


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2014 af hesch (Slettet)

Ad ##2,4: Hvad med trigonometri: sin-, cos-funktioner ?  Har du haft om det ?


Svar #6
17. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

ja, det har jeg!!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Måske du kan hente inspiration her, hvor opgaven er "vendt på hovedet".

Ellers spørg.


Svar #8
18. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

kan stadig ikke finde ud af det.. for så begynder jeg at opløse kræfterne, og det giver ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Kræfterne skal jo netop opløses i vandrette og lodrette komposanter.


Svar #10
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

ja, præcis.. men jeg kan stadig ikke se hvordan det afhænger af sinus og cosinus??


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ved en projektion af en kraft på en retning, vil kraftens liniestykke blive hypotenuse i en retvinklet trekant, hvor den søgte projektion er en af kateterne. Derfor vil der indgå sinus eller cosinus til vinklen mellem kraften og den retning, hvorpå der projiceres.


Svar #12
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

det forstår jeg godt.. men jo større vinklen er og man tager sinus der får man en større værdi, hvorimod hvis man tager cosinus så får man en mindre værdi jo større vinklen er??? derfor bliver jeg lidt forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#12:  Du skal indse at:

½ * | Ftyngde | = | F1 | * cos( α/2 ), hvor α er vinklen mellem tovene.

Heraf:

| F1 | = ½ * | Ftyngde | / cos( α/2 ).

| F1 | = | F2 |


Svar #14
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

vil det sige, at jo større vinklen bliver jo mindre bliver disse kræfter???:)


Svar #15
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

men jeg er lidt usikker på, hvordan man dividere vinklen a med 2 (er det grundet, at vinklen bliver halveret mellem de to torve?)


Svar #16
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

eller vent kræften bliver større jo større vinklen bliver


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#15: Vinklen, som et tov danner med lodret, er den halve af vinklen mellem to tove.

#16: Ja, for cos( α/2 ) bliver mindre, og du dividerer med cos( α/2 ). Når α = 180º, bliver tovkræfterne uendeligt store ( du dividerer med 0 ).


Svar #18
19. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

okay, så jeg kan sagtens forklare det på den måde? at der altså gælder en sådan sammenhæng?


Skriv et svar til: sammensætning af kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.