Bioteknologi

Nucleolus

18. oktober 2014 af Miebendixh - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen, 

er der nogen, som kan forklare mig den ultrastrukturelle træk, der adskiller en cellekerne i mitose fra en kerne i interfase? Så vidt jeg forstår er interfase overgangen mellem de to delinger..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2014 af Proprium (Slettet)

HUSK først, at nukleolus ikke er det samme som nukleus! Nukleolus er cellekernelegemet, nukleus er cellekernen. Meget vigtigt.

Interfasen strækker sig over den periode, som forløber fra afslutningen af én celledeling til begyndelsen af en ny celledeling - hvis der sker en ny celledeling. Interfasen er den længste periode i en celles liv, og det er i interfasen, at cellen udfører de funktioner, som den er bestemt til.

Interfasen består af tre dele, nemlig G1, S og G2. I G1-fasen vokser cellen; der dannes fx organeller og proteiner. Hvis cellen ikke skal dele sig igen, går den ind i G0. I S-fasen sker der en replikation (kopiering) af DNA-materiale, og dermed duplikeres kromosomtallet. I G2-fasen gør cellen sig helt klar til celledelingen og dobbelttjekker lige, om den er helt klar, da fasen efter G2 er mitosen.

Mitosen er igen opbygget af nogle forskellige faser, nemlig pro, meta-, ana- og telofasen. Er du bekendt med, hvad der sker i disse faser? I profasen sker der en opkoncentrering af kromatinmaterialet, i metafasen liner kromosomerne sig op i midten af cellekernen, i anafasen fordeles søsterkromatiderne til hver sin "side" af cellen og i  telofasen dannes to datterceller, som er identiske med modercellen. 

I slutningen af profasen forsvinder nukleolemma (kernens membran), og denne gendannes først i telofasen; i interfasen forsvinder nukleolemma ikke - det ville være bøvlet, idet det jo er i interfasen, hvor cellen som sagt udøver sin funktion. Samtidig sker der jo en masse ændringer i arrangeringen af kromatinmaterialet i cellekernen under en celledeling.

Giver det mening? Det er forklaret i meget korte træk og meget overordnet. Sig endelig til, hvis det ikke er helt dækkende i forhold til dit spørgsmål! :-)


Svar #2
21. oktober 2014 af Miebendixh

tusinde mange tak for svaret!! Det giver meget mere mening nu ! :-) Tak og atter tak!


Skriv et svar til: Nucleolus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.