Kemi

reaktionshastighed

18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der nogle, som gerne vil hjælpe mig med denne opgave?

Scan 19.jpeg


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2014 af Heptan

Hastighedsudtryk:

v=k\cdot [S_2O_8^{2-}]^x\cdot [I^-]^y

Hvor reaktionen er af x'te orden med hensyn til persulfat og af y'te orden mht. iodid


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2014 af Heptan

a) Excel

Undersøg om iodid er af nulte, første eller anden orden ud fra grafen, eller blot ved at se på dataene.

Hvis iodid er af nulte orden, har iodid ikke indflydelse på reaktionshastigheden. 

Hvis iodid er af første orden, bliver reaktionshastigheden fordoblet når koncentrationen bliver fordoblet.

Hvis iodid er af anden orden, bliver reaktionshastigheden firdoblet når koncentrationen fordobles.

b) Samme fremgangsmåde som a)

c) Reaktionen er af (x+y)'te orden.

e)

v=k\cdot [S_2O_8^{2-}]\cdot [I^-]


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2014 af Heptan

a)

Gør evt. som beskrevet i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1526557

For måling nr. 1 og 3 haves eksempelvis:

\newline \frac{1}{15,18\ s}=(0,08\ M)^x\cdot [S_2O_3^{2-}]^y\newline \newline \frac{1}{34,59\ s}=(0,04\ M)^x\cdot [S_2O_3^{2-}]^y

Hvis man deler de to ligninger med hinanden fås:

\newline \frac{\left ( \frac{1}{15,18\ s} \right )}{\left ( \frac{1}{34,59\ s} \right )} = \frac{(0,08\ M)^x\cdot [S_2O_3^{2-}]^y}{(0,04\ M)^x\cdot [S_2O_3^{2-}]^y} \newline \newline \newline \Leftrightarrow \frac{34,59\ s}{15,18\ s}=2^x \newline \newline \Leftrightarrow x \approx 1


Svar #4
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

I a'eren har jeg forsøgt at sat det ind i excel, men det ser da lidt underligt ud:

Screen Shot 2014-10-18 at 17.45.57.png


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2014 af Heptan

#4

Der er to måleserier, den første er nr. 1-4, den anden er nr. 5-8


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2014 af Heptan

Du kan med fordel afbilde 1/Tid som funktion af initialkoncentrationen.

Her for måleserie 1 (nr. 1-4)

Den er altså af første orden. Hvis den havde været af anden orden, havde potens regression passet med potensen \sim 2

Vedhæftet fil:reaktionshastighed.JPG

Svar #7
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Nåå, okay! Men hvordan ved du at den  den første er nr. 1-4 og atden anden er nr. 5-8?

Har prøvet med første måleresultat her:

Screen Shot 2014-10-18 at 18.04.15.png


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2014 af Heptan

#7

Fordi i nr. 1-4 er startkoncentrationen af persulfat konstant 0,08 M. I nr. 5-8 er den konstant 0,04 M. Det er derfor du får en lodret streg for dén graf.

Du behøver ikke at lave en graf for persulfat i hhv. måleserie nr. 1-4 og nr. 5-8. Derimod kan du lave fire grafer med måleserie (nr. 1 og nr. 5) ... (nr. 2 og nr. 6) .. etc. Men det er måske nemmere at se med det menneskelige øje, hvilken orden reaktionen er mht. persulfat.


Svar #9
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Jeg forstår ikke det med at lave fire grafer med måleserie (nr. 1 og nr. 5) ... (nr. 2 og nr. 6)


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2014 af Heptan

Fx


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. oktober 2014 af Heptan

Rettet version


Svar #12
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Mange tak!
men … Hvorfor beregner man reaktionshastigheden kan man ikke nøjes med tiden? (altså hvor tiden er koncentration er ved x-aksen og tiden er ved y-aksen) Hvordan bliver reaktionshastigheden regnet?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. oktober 2014 af Heptan

Jo, man kan godt nøjes med tiden. Tiden svarer til 1/reaktionshastigheden ... så fås for måleserie 1:

Forskriften svarer til:

\frac{1}{v}=\frac{1}{k}\cdot [I^-]^-^y

dvs. at y=1,115\approx 1


Svar #14
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Arh, okay og det vil sige dette er graften i forhold til 2. måleserie:

Screen Shot 2014-10-18 at 19.46.40.png


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. oktober 2014 af Heptan

Nej, der er ikke en eksponentiel sammenhæng


Svar #16
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Er det så potens?

Screen Shot 2014-10-18 at 21.35.20.png

- hvorfor skal man se hvilken sammenhæng det er?


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. oktober 2014 af Heptan

#16

Ja, potens passer bedst

For at bestemme hvilken reaktionsorden der er tale om. Hvis potens passer bedst, er den af første eller anden orden


Svar #18
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Vil det så sige at man kan bestemme, hvilken orden det er ud fra hvilken sammenhæng der er?


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. oktober 2014 af Heptan

#18

Hvis man kender ordenen så kender man ordenen, og så har man orden på sit styr ... øhh styr på sin orden

#20

Ja, det kan man


Svar #20
18. oktober 2014 af paaske1 (Slettet)

Undskyld, jeg mente:

"Vil det så sige at man kan bestemme, hvilken orden det er ud fra hvilken sammenhæng der er?"


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.