Fysik

tryk

21. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvorfor kan man trykke en tegnestift ind i væggen med en forholdsvis lille kraft??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Fordi det areal, som tegnestiften trykker på, er meget lille, hvorfor trykket over det lille område bliver stort.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2014 af Heptan

Tryk er defineret som kraft pr. areal

p = F/A

Så hvis arealet er meget lille, bliver trykket meget stort. Hvis du presser hårdt, udføres en større kraft, og trykket bliver igen større


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2014 af mathon

                     p=\frac{F}{A}

Trykker du med kraften F på en 1 cm2 flade kan du ikke trykke noget ind i en væg.

Trykker du med kraften F på en 1/10 mm2 flade bliver trykket

                     p=\frac{F}{10^{-3}A}=10^3\cdot \frac{F}{A}

dvs trykket bliver 1000 gange større end før.


Svar #4
21. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

hvorfor kan jeg ikke trykke noget ind i en væg ind i en væg hvis kraften F er 1 cm^2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2014 af mathon

#4

                 Kraften måles i Newton
                 Arealet  måles i cm2
                 Trykket måles i N/cm2

    Bland ikke det hele sammen.


Svar #6
21. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

ja, det ved jeg godt, men synes bare ikke det giver mening.. hvorfor man kan trykke en tegnstift med en lille kraft??


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2014 af mathon

Det er ikke spørgsmålet om kraftens eller arealets størrelse separat,
men om forholdet mellem dem.
                                


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2014 af Heptan

Eksempel:

Hvis du fx trykker med kraften F = 1 N, på et areal 1 m2, så er trykket:

p=\frac{1\ \textup{N}}{1\ \textup{m}^2}=1\ \textup{Pa}

Hvis du derimod bruger samme kraft, men på et lille areal, fx 1 cm2 = 10-4 m2, så er trykket:

p=\frac{1\ \textup{N}}{10^-^4\ \textup{m}^2}=100\ 000\ \textup{Pa}=100\ \textup{kPa}=1\ \textup{bar}


Svar #9
21. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

okay,mange tak, forstår det bedre nu


Skriv et svar til: tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.