Matematik

Forskrifter og kontanter

22. oktober 2014 af malthej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg vil gerne have hjælp til disse opgaver.. Har prøvet at komme igang, men det virker bare forkert. (Billede vedhæftet) Vil også gerne have forklaringer, hvis det kan lade sig gøre. 

Dette har jeg indtil videre: 

A) Ax+b

b) B er 100, da det er startværdien i 1991. A er en udvikling i antallet af dankortbetalinger efter 1991. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2014 af alexandersvanholm

Hvad er din forskrift?

Du har en lineær forskrift (y=ax+b), ja - men hvor er forskriften?

a)
Du skal indtaste dine x og y værdier i dit CAS-værktøj eller regne dem i hånden. Det går selvfølgelig an på, om det er med eller uden hjælpemidler.

Du får af vide, at x er antal år efter 1991, og y er antallet af Dankort-betalinger.

Kan du så regne ud, hvad du skal gøre i c, d og e?

Mvh,
Alexander Svanholm


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. oktober 2014 af peter lind

a fortæller hvor hurtigt dankortbetalingerne vokser


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bestem forskriften for den rette linie gennem de to punkter  (4 , 241) og (10 , 439)

        y = ax + b .


Svar #4
22. oktober 2014 af malthej (Slettet)

Tak. Nu har jeg rodet med det i nogle timer, og mangler kun e). Hvor jeg er nået frem til at skulle isolere x i denne ligning: 900=33*x+100

Nogle, der kan hjælpe med dette? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Træk 100 fra på hver side og divider med 33.

Den korrekte forskrift ud fra opgavens oplysninger er

        y = 33x + 109 .


Svar #6
22. oktober 2014 af malthej (Slettet)

Er det ikke: Y=33*x+100?

Hvorfor 109? :)


Svar #7
22. oktober 2014 af malthej (Slettet)

Aflæste 100 direkte på grafen, som startværdien. Skal man beregne sig frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, man skal regne sig frem til det ud fra oplysningen om de to punkter på linien, se #3.


Svar #9
22. oktober 2014 af malthej (Slettet)

Så: b=y1-a·x1
      b= 241-33*4

      =109?


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, som anført i #5 .


Svar #11
22. oktober 2014 af malthej (Slettet)

 Super. Jeg takker dig for at påminde mig om min fejl.

God aften :)


Skriv et svar til: Forskrifter og kontanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.