Matematik

Induktion

22. oktober 2014 af Antho (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Nogen, der kan hjælpe mig med opgaven, jeg har uploadet? Jeg ved at påstanden er sand, men hvordan beviser jeg den vha. induktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Når du formulerer opgaven, har vi bedre mulighed for at hjælpe med den. Der er ikke noget vedlagt.


Svar #2
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

Upss.

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2014 af peter lind

Vis ved direkte regning at den gælder for n = 9. Antag derefter at den gælder for n>9. Indsæt n+1 i stedet for n og se hvor meget de to sider vokser


Svar #4
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

Jeg indsætter k+1 istedet for n:

k+1^(k-2)\geq k+1!

Hvordan udregner jeg dette? Jeg har vist det ved direkte beregning, men skal bevise det ved induktion


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2014 af peter lind

Det passer jo ikke.

Venstre side kk-3   (n+1)n+1-3 = (n+1)n-2   divider den med nn-3 for at se hvor meget større den er blevet

højre side bliver k! = (n+1)!   Se igen med hvor stor en faktor venstre side er blevet multipliceret med


Svar #6
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

jeg sætter jo n til k+1, skal jeg så ikke sige k+1^{(k+1)-3}


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2014 af peter lind

Nej se dog #5.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vise, at    p(n): nn-3 ≥ n!  gælder for n ≥ 9 .

Man antager, at udsagnet gælder for n, altså at p(n) er sandt. Man har så

        (n+1)n+1-3 = (n+1)n-2 = (n+1)·(n+1)n-3 ≥ (n+1)·nn-3 ≥ (n+1)·(n!) = (n+1)! .
                                                                                      |
                                                                 (her benyttes at p(n) er sandt)

og heraf følger så p(n+1) .


Svar #9
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

#8

Så skal jeg gøre det samme med n+1, og dermed får jeg bevist det ved induktion?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2014 af peter lind

Det er beregnet for n+1 i #8


Svar #11
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

hmm forstår ikke helt, hvordan det kan være beviset, idet jeg i de tidligere har fået det samme som i højresiden af ligheds tegnet. Men det måske noget andet når det er med ≥?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man antager, at p(n) er sandt og viser, at så er p(n+1) sandt.

Man kan ikke vise det med = , kun med ≥ .


Svar #13
22. oktober 2014 af Antho (Slettet)

Men hvordan kan det (n+1)! være sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er jo vist i #8. Man antager, at p(n) er sandt, altså at nn-3 ≥ n! . For at vise, at p(n+1) er sandt, skal man vise, at (n+1)n-2 ≥ (n+1)! . Man starter med venstresiden

        (n+1)n-2 = (n+1)·(n+1)n-3 ,

der jo er større end eller lig med   (n+1)·nn-3 ,

og da nn-3 ≥ n! , fordi vi antager at p(n) er sand, har vi da, at

        (n+1)n-2 = (n+1)·(n+1)n-3 ≥ (n+1)·nn-3 ≥ (n+1)·(n!) = (n+1)!

og dermed har vi vist, at p(n+1) er sand.


Skriv et svar til: Induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.