Fysik

Mekanik - bevægelses opgaver.

22. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til vedhæftet opgaver. 
Kan det passe at man skal benytte sig af formlen for bevægelse med en konstant hastighed
s(t)=1/2at2+v0t+s0 ?


Svar #1
22. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Samt 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2014 af mathon

s(t) =(1/2)at2 + v0t + s0       gælder for bevægelse med konstant acceleration.


Svar #3
22. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

#2 
Yes tak, det var en skrivefejl :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2014 af mathon

Hvis kraften F, hvormed der trædes på bremsen, inden den blokerer, kan betragtes som konstant,
haves:

                                      F\cdot s_2=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v{_{2}}^{2}

                                      F\cdot s_1=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v{_{1}}^{2}
hvoraf

                                      \frac{s_2}{s_1}=\left ( \frac{v_2}{v_1} \right )^2

som med fordoblet hastighed  v_2=2\cdot v_1
giver
                                      s_2=4\cdot s_1
 


Svar #5
22. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Hvorfra kender vi s_2 og v_2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2014 af Soeffi

Spørgsmål 10 a) Bolden kastes op, vender og falder ned. Du skal beregne, hvor længe der går, inden den begynder at falde. Du har hastighedsformlen v = v0 +a·t, og du ved, at når bolden vender, er hastigheden nul, dermed følger:

0 = v0 + a·t ,0 = -14ms-1+ a·t , = 14ms-1/9,81ms-2 = 1,427s, minustegnet kommer af at starthastghed og acceleration peger i modsat retning.

10 b) Du kan nu bruge stedformlen s = s0 + v0t + a·t2. Du benytter at bolden bevæger sig opad i 1,427s og derefter nedad i 1,427s indtil den er tilbage ved overkanten af bygningen. Nu har den af symmetrigrunde en positiv hastighed nedad på 14ms-1, som er dens starthastighed for bevægelsen fra bygningens overkant ned mod jorden. Dette giver

s - s0 = 14ms-1·(4,60s-2·1,427s) + 9,81ms-2·(4,60s-2·1,427s)2 = 14·1,746m + 9,81·3,048m = 54,3m, som er bygningens højde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2014 af Soeffi

Rettelse til b). Kommer lige i tanke om, at formlen er s = s0 + vt + ½·a·t2. Dvs.

s - s0 = 14 ms-1·(4,60 s - 2·1,427 s) + ½·9,81 ms-2·(4,60 s - 2·1,427 s)= 14·1,746 m + ½·9,81·3,048 m = 39,4 m, som er bygningens højde.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bolden kastes op med begyndelsesfarten v0 =14m/s og lander ved bygningens fod efter tiden t1 = 4,60s.

Tiden for at nå maksimal højde er t0 = v0/g . Maksimal højde er i højden s0 over bygningen:

        s0 = (1/2)g·t02 = (1/2)·v02/g .

Bolden falder nu ned og lander i tiden   (t1 - t0) efter den maksimale højde. Bygningens højde er da

        s = (1/2)·g·(t1 - t0)2 - s0 = (1/2)·g·(t1 - v0/g)2 - (1/2)·v02/g

           = (1/2)·g·t12 - t1·v0

Bygningens højde kan med andre ord beregnes som faldhøjden for den samlede faldtid t1 minus den distance, som bolden ville have bevæget sig med den konstante hastighed v0 i den samlede faldtid.

Med den værdi for tyngdeaccelerationen som sædvanligvis benyttes i Danmark, g = 9,82 m/s , findes bygningens højde til

        s = 39,5 m.


Skriv et svar til: Mekanik - bevægelses opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.