Fysik

Mekanik - Bevægelse

23. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet) - Niveau: B-niveau

To bilister kører begge med 60 km/t lige mod hinanden på en smal vej. 

hvor langt skal der være mellem bilerne i det de opdager hinadnen hvis de skal undgå at støde sammen?

En tredie bilist kører med 120 km/t ind mod en mur

Hvor langt fra muren skal han senest opdage den, hvis han skal kunne undgå sammenstød?

Hvorfor er svarene forskellige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Vi skal vide noget om bilisternes reaktionstid samt bilernes bremselængde.


Svar #2
23. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

#1


Svar #3
23. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Vedhæftet 1.del af opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2014 af mathon

      reaktionstiden
                                  t_{reak}=\frac{18\; m}{16\tfrac{2}{3}\; \frac{m}{s}}=1,08\; s


Svar #5
23. oktober 2014 af MortenJenssen (Slettet)

#4
Er reaktions tiden ikke angivet ved t=v/s? hvis man isolere t fra formlen v=s/t 

Men er afstanden bilerne skal have fra hinanden i så fald s=v*t? Altså s=16.668ms/1.08s ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Som der står i opgaven, skal en bil med 60 km/t bruge 50 m til at standse. To biler, der kører mod hinanden med hver 60 km/t, skal altså have mindst 2*50m = 100m mellem sig for ikke at støde sammen.

En bil med 120 km/t:

Reaktionslængde: Ved 60 km/t var reaktionslængden 18 m. Nu er hastigheden fordoblet, så bilen kører altså dobbelt så langt på de 1,08 s som det tager bilisten at reagere. Reaktionslængden er altså det dobbelte af før, dvs. 2*18m = 36 m

Bremselængde: Der står, at bremselængden skal firedobbles, når hastigheden bliver fordoblet. Bremselængden bliver så 4*32m = 128 m.

Standselængde = reaktionslængde + bremselængde = 36 m + 128 m = 164 m

Hvorfor forskel? Der er mere kinetisk energi i en bil med 120 km/t end i to biler med hver 60 km/t (Når hastigheden bliver fordoblet, bliver den kinetiske energi firedoblet).


Skriv et svar til: Mekanik - Bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.