Matematik

hjælp matematik

25. oktober 2014 af Annalarsen97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan hjælpe?

jeg skal bestemme x i følgende ligning:

2^-x + 2^x = 5

tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Gang ligningen med 2x . Så fremkommer en 2.-gradsligning i y = 2x . Løs 2.-gradsligningen i y, og bestem så x til sidst.


Svar #2
25. oktober 2014 af Annalarsen97 (Slettet)

altså jeg har prøvet at gøre det her:

2^-x * 2^x + 2^x * 2^x = 0

2^-x * 2^x + (2^x)^2 - 5 * 2^x = 0

2^x + (2^x)^2 - 5 * 2^x = 0

2 + (2^x)^2 - 5 * 2^x = 0

jeg ordner leddene:

(2^x)^2 - 5 * 2^x + 2 = 0

jeg har nu fået ligningen omskrevet. jeg sætter fx z = 2^x så får jeg ligningen:

0= z^2 - 5*z + 2 

ser det her rigtigt ud?? og skal jeg så ligge den i en 2.gradsligning?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke helt korrekt. Husk på, at 2-x · 2x = 1 .

Man har altså

        2-x + 2x = 5

der ganges med 2x til

        1 + (2x)2 = 5·2x

eller, med z = 2x ,

        z2 -5z +1 = 0 .

Løs nu denne 2.-gradsligning, og for hver positiv løsning findes x så af ligningen 2x = z .


Svar #4
25. oktober 2014 af Annalarsen97 (Slettet)

Vil du være sød at vise mig, hvordan man insætter den i andengradsligningen? For nu har jeg prøvet utrolig mange gange, men kan bare ikke få det til at give rigtig svar..


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

2.-gradsligningen er som angivet i #3

        z2 - 5z +1 = 0

med diskriminanten   d = (-5)2 - 4·1·1 = 21 , så rødderne er

        z = (5 ± √21)/2 .

Løsningerne til den oprindelige ligning i x er så

        x = log(z)/log(2) = log((5 ± √21)/2) / log(2) ≈ ±2,2604 .


Svar #6
25. oktober 2014 af Annalarsen97 (Slettet)

nåår på den måde.. ok tusind taaak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2014 af SuneChr

En alternativ, og direkte, løsningsformel kan også være en mulighed:

x=\frac{\cosh^{-1}\frac{5}{2}}{\ln 2}         
(hvor man skal huske, at have begge fortegnene med).
 


Skriv et svar til: hjælp matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.