Matematik

Monotoniforhold

25. oktober 2014 af JustMyName (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion f er givet ved: 

f(x) = ln x - x + 3 , x > 0

Bestem monotoniforholdene for f 

Hvordan skal denne opgave tackles?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2014 af peter lind

Find f'(x) og undersøg fortegnene for f'(x)

Hvis f'(x) > 0 er funktionen voksende

Hvis f'(x) < 0  er funktionen aftagende


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Er dette rigtig differentieret

f(x) = ln(x) - x + 3

f '(x) = (1/x) - x

og kan man også skrive f '(x) som

 \frac{d}{dx}(f(x))


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2014 af peter lind

det er korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Altså det hele ?

Vil du ikke også hjælpe i mit indlæg med spørgsmålene i #7 i indlægget


Svar #5
26. oktober 2014 af JustMyName (Slettet)

Ved differentiering af f(x), fås:

f '(x) = (1/x) - x

Det næste spørgsmål er så, hvordan løsningerne skal findes? I opgaven oplyses der, at x > 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2014 af peter lind

f'(x) er kontinuert for x > 0. Funktionen kan derfor kun skifte fortegn ved 0 punkter, så løs ligningen f'(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt differentieret .

Med f(x) = ln(x) - x + 3 , x > 0 ,    finder man

        f '(x) = (1/x) - 1 , x > 0 .

Man skal så løse ligningen   f '(x) = 0 , dvs     (1/x) - 1 = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#7

Hej Andersen

Der er ikke differentieret i #1, men du mener nok #2

Hvordan bliver

- x til - 1


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det var en kommentar til #2. Man benytter den generelle regel

          (xn)' = n·xn-1 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#9

Vil det så sige

Jeg benytter (xn)' = n · xn-1 og (k)' = 0

(- x1 + 3)' = 1 · (- x1-1) + 0 = 1 · (-1) + 0 = - 1


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja.


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.