Biologi

Lysosomale organeller

29. oktober 2014 af Haruka (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan dannes, modnes og ældes lysosomale organeller? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2014 af Proprium (Slettet)

Ved endocytose afsnøres en del af plasmalemma og den membranafgrænsede vesikel fortsætter ind i det intracellulære rum; vesiklen kaldes et tidligt endosom.

I det ru endoplasmatiske retikulum syntetiseres en lang række proteiner. Proteinerne modificeres ud fra golgi-apparatet, og her får de et lille "label" på, som fortæller cellen, hvor proteinerne skal hen og hvad de skal bruges til. Nogle af de syntetiserede proteiner skal fungere som lysosomale enzymer og mærkes med "mannose-6-fosfat". De enzymholdige vesikler kaldes primære lysosomer. Fusionen mellem et endosom og et primært lysosom kaldes et sekundært lysosom. Sekundære lysosomer fusionerer med plasmalemma og frigiver deres indhold til ekstracellulærrummet ved exocytose. Ufordøjet materiale kan dog forblive i cellen i form af residuallegemer.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2014 af Proprium (Slettet)

Skulle måske lige tilføje, at det er nedbrydningsprodukterne, de sekundære lysosomer udskiller ved exocytose. Sorry, det gik lidt stærkt. Men som du nok ved, er lysosomerne jo cellens små skraldemænd, og de nedbryder for eksempel udslidte celledele.

Svar #3
01. november 2014 af Haruka (Slettet)

Aaah, det giver god mening. No need to be sorry, tak for din tid :) 

Tusind tak for det dybdegående og forståelige svar Proprium :) 


Skriv et svar til: Lysosomale organeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.