Matematik

Differentialligning hjælp

29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen der kan hjælpe? Kan ikke komme videre.....

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du kan benytte, at 8/4 = 2 . Jeg ville benytte substitutionen u = t4 med du = 4t3 dt . Så er

        11t3 dt = (11/4) du ,

og integralet har formen     -(11/4) · ∫ e2u du .


Svar #2
29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Sådan! Mange tak for hjælpen :) Kan du også hjælpe med denne:

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Med substitutionen u = t4 , du = 4t3 dt  bliver selve integralet så

        -(10/4) · ∫ e(9/4)u du .

Du skal passe på med ikke at blande den gamle og den nye variable. Man substituerer, dvs. man erstatter den gamle variable med den nye variable.


Svar #4
29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Hvordan kan det være at der står -(10/4) udenfor parentesen, og hvad er der sket med t3 der stod indenfor integralet? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med substitutionen  u = t4 , du = 4t3 dt    er   t3 dt = (1/4) du , og ganges det med -10 , bliver den samlede faktor jo så (-10/4) .  t3 dt substitueres med (1/4) du .


Svar #6
29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Hmm har bare aldrig prøvet at substituere både t^4 og t^3 .. Så det giver ikke helt mening for mig


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvorfor giver det ikke mening?   Det drejer sig om at benytte en substitution, så man kan skrive et integral på formen

        ∫ f(g(t)) · g'(t) dt  

på den simplere form

        ∫ f(g(t)) d(g(t))

eller

        ∫ f(u) du

hvor u = g(t) , du = g'(t) dt .


Svar #8
29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Tror jeg har forstået det nu.. Har lige gjort det på en anden måde, hvis du lige kunne se på det:

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har så

        e-(9/4)t^4 · (∫ e(9/4)t^4 (-10t3) dt + C) = e-(9/4)t^4 · (-(10/4)·∫ e(9/4)u du + C)

                                                            = e-(9/4)t^4 · (-(10/4)·(4/9)·e(9/4)u + C)

                                                            = e-(9/4)t^4 · (-(10/4)·(4/9)·e(9/4)t^4 + C)

                                                            = -(10/9) + C·e-(9/4)t^4


Svar #10
29. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Når jeg ganger parentesen ind får jeg et helt andet svar:

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det giver ingen mening, hvad du laver der. Bemærk først, at (10/4)·(4/9) = (10/9) .

Man har så, ved fortsættelse fra #9

        e-(9/4)t^4 · (-(10/4)·(4/9)·e(9/4)t^4 + C) = -(10/9)·e-(9/4)t^4 · e(9/4)t^4 + C·e-(9/4)t^4

                                                               = -(10/9) + C·e-(9/4)t^4

Bemærk, at e-x·ex = 1 .

Det er også forkert at sætte ensbetydende ⇔ mellem udtryk, der er lige store. Man skal benytte lighedstegnet = mellem udtryk, der er lige store.


Svar #12
30. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

Et sidste spørgsmål (tak for din tålmodighed).Du ganger ikke e-(9/4)t^4 på -(10/9).. Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, e-(9/4)t^4 ganges da med -(10/4)·(4/9)·e(9/4)t^4  , men da   e-(9/4)t^4 · e(9/4)t^4  er lig med 1, bliver resultatet af dette led jo   -(10/4)·(4/9) = -(10/9) . Læs den lille bemærkning jeg skrev om, at

        e-x · ex = 1 .


Svar #14
30. oktober 2014 af Ninjaaa (Slettet)

nååååååååår ja okay!! mange mange tak for hjælpen og ikke mindsr din tålmodighed!!


Skriv et svar til: Differentialligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.