Matematik

Funktioner og omvendt proportionale

29. oktober 2014 af NMJ95 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Nogen som evt. kunne forklare mig så jeg forstår hvordan jeg skal finde ud af denne opgave? :-)

Hvilke af følgende funktioner er omvendt proportionale?

1.  [f(x)=\frac{1}{3}\cdot x]

2.  [g(x)=\frac{4}{x}]

3.  [h(x)=\frac{4}{8}]

4.  [j(x)=\frac{12}{x}+2]

5, k(x) = 5−12· x

6.  [m(x)=\frac{3+x}{4}]


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv først at skrive det mere klart. Det skal sikkert være

1. f(x) = (1/3)·x

2. g(x) = 4/x

3. h(x) = 4/8

4. j(x) = (12/x) + 2

5. k(x) = 5 - 12x

6. m(x) = (3+x)/4

Start med at overveje, hvad der kan menes med at en funktion er omvendt proportional.


Svar #2
30. oktober 2014 af NMJ95 (Slettet)

det var mere hvad ordet "proportional" betyder ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan tale om at to størrelser x og y er omvendt proportionale. Det betyder, at der findes en konstant a, så at

        y = a / x .

To størrelser x og y er proportionale, hvis der findes en konstant a , så at

        y = a · x .


Svar #4
30. oktober 2014 af NMJ95 (Slettet)

kan det passe at det er nr 2 der er omvendt proportional?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, den funktion er en omvendt proportionalitet. Det er dårlig sprogbrug, når opgaven spørger om funktioner, der er omvendt proportionale. En funktion kan være en omvendt proportionalitet, men den kan ikke være omvendt proportional, for det sidste udtryk kræver "omvendt proportional med noget".


Svar #6
30. oktober 2014 af NMJ95 (Slettet)

Er der flere end den ? synes det er lidt indviklet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej.


Skriv et svar til: Funktioner og omvendt proportionale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.